La data de 1 august 2023 a avut loc predarea de catre Romgaz, prin Sucursala de Productie Energie Electrica Iernut, executantului Duro Felguera S.A. a amplasamentului pentru inceperea lucrarilor de realizare a obiectivului de investitii: „Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.
Termocentrala Iernut beneficiaza de o pozitionare strategica, fiind amplasata in centrul sistemului energetic national. Prin acest proiect se are in vedere acoperirea consumului national de electricitate prin actionarea pe pietele de energie electrica angro si de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic national, eliminarea posibilelor blocaje in reteaua din nord-vestul Romaniei. Puterea instalata a centralei pe gaz este de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune si doua turbine cu abur. Finantarea este asigurata din Planul National de Investitii.
Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Este cel mai asteptat proiect de productie de energie electrica din Romania ultimilor ani. Deblocarea acestei investitii a necesitat un efort sustinut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Multumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes si ii felicit pentru perseverenta. Este investitie strategica si ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enuntat inca de la preluarea mandatului: energie sigura din productie interna, la un pret corect. Investitia este cuplata cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupa, impreuna cu OMV Petrom, ceea ce va face ca Romania sa devina din 2027 cel mai important producator de gaze naturale din Europa.
Situarea geografica a centralei de la Iernut este deosebit de importanta pentru functionarea sistemului energetic in toata zona de nord-vest a tarii. Acum avem toate sansele sa finalizam aceasta investitie”.
Producatorul national de gaze Romgaz a semnat, in 2016, un contract cu firmele Duro Felguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020, potrivit planurilor initiale. Insolventa celor doua companii a dus la o situatie juridica extrem de complicata si la intarzieri in implementare.
Termenul de finalizare a unitatii de productie de energie electrica pe gaze cu putere instalata de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reincepere a lucrarilor, printr-un nou contract cu firma spaniola Duro Felguera.
Razvan Popescu, Director General al ROMGAZ: „In data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, realizarea Centralei de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ si pentru Romania, intra in linie dreapta. Astfel, reusim sa continuam proiectul de investitii si sa intram efectiv in etapa de derulare a noului contract pentru punerea in functiune a centralei in cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atentie derularea contractului pentru finalizarea lucrarilor si vom continua sa informam periodic piata de capital si investitorii in raport cu progresele inregistrate.”
Ministerul Energiei si Romgaz vor acorda o importanta sporita acestui obiectiv, astfel incat la finalul anului 2024 aceasta capacitate de productie sa fie pusa in functiune.