RO EN
Coșul este gol

FIEKR incepe constructia noii centrale de 148 milioane USD de la Petromidia

Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR) incepe constructia centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investitie de circa 148 milioane USD. Termenul estimat pentru punerea in functiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.
„Este un pas important in consolidarea si dezvoltarea sectorului energetic din Romania, incepem constructia unei noi capacitati de productie la cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si de protectie a mediului. Aceasta sustine reducerea importurilor si cresterea exporturilor de energie in regiune, dar ajuta si la consolidarea productiei si distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea. In acelasi timp, va putea folosi si transforma gazul natural extras din Marea Neagra in produse finite, cu valoare ridicata si exportabile (surplus energie, productie carburanti si alte produse petroliere)”, declara Virgil Popescu, Ministrul Energiei.
Infiintat in octombrie 2018, FIEKR este detinut de KMG International si Statul Roman prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie - SAPE. In acelasi timp, cei doi actionari - KMGI si Statul Roman prin Ministerul Energiei, se regasesc si in cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia si Rompetrol Rafinare - operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si a unicului producator de polimeri din Romania.
Noua unitate de producere combinata de energie electrica si termica va functiona cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat in proportie de 25% din procesele tehnologice ale rafinariei si 75% din reteaua nationala.
Prin configuratia tehnica (doua turbine Siemens SGT-750 de inalta eficienta si performanta si doua cazane recuperatoare de caldura), noua centrala va genera aproximativ 80 MW energie electrica - din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica a platformei Petromidia, abur tehnologic de pana la 180 tone/ora, plus necesarul de apa calda pentru sistemul de incalzire al orasului Navodari - pana la 20 MWt/ora. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite platite catre bugetul de stat.
Prin programele de modernizare si eficientizare a unitatilor si fluxurilor de productie din cadrul rafinariei Petromidia, KMG International si-a propus o reducere constanta a consumurilor de energie electrica. Astfel, surplusul generat de noua centrala va fi comercializat pe plan intern si va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investitional (SPV) - Rompetrol Energy.
Compania Rompetrol Energy este detinuta majoritar de Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, alaturi de Rominserv si Uzina Termoelectrica Midia.
In acelasi timp, centrala va permite o reducere semnificativa a pretului energiei electrice livrate catre platforma Petromidia - prin eliminarea unei parti din tarifele de reglementare (ex. tarifele de transport si distributie) si a pretului energiei termice livrate catre orasul Navodari. De asemenea, va sustine obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, generate de activitatile de productie, iar astfel va permite o reducere anuala de circa 290kt CO2 pentru productia de energie electrica si o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.
„Startul constructiei noii centrale reconfirma angajamentele KMG International de a fi, in continuare, un investitor strategic in Romania, de a sustine sectorul energetic si economia nationala, dar si un furnizor important de produse petroliere in regiune. Noua centrala va contribui la dezvoltarea activitatilor de rafinare prin imbunatatirea costurilor de procesare, prin reducerea impactului si a amprentei de dioxid de carbon a platformei industriale si prin crearea premiselor necesare pentru noi investitii”, declara Beimbet Shayakhmetov, Directorul General al KMG International.
Fondul de Investitii a selectat in august 2020 compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), in baza unui amplu proces de evaluare si selectie, bazat pe capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate in ultimii 10 ani - minimum 3 proiecte, existenta unor proiecte in derulare, o situatie financiara solida, scrisori de recomandare, personal calificat, etc.), precum si pe criteriile si propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.
Investitia este una de tip brownfield si va integra inclusiv active ale Uzina Termoelectrica Midia, dar si personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente si a noii centrale. De la inceputul acestui an, s-au realizat mai multe etape premergatoare inceperii propriu-zise a proiectului - pregatirea terenului, studiu geotehnic, obtinerea/actualizarea unor permise/autorizatii specifice pentru demolarea unor cladiri vechi, organizarea de santier si de mediu.
Proiectul va implica si realizarea unor lucrari aditionale pentru asigurarea materiei prime, precum constructia unei noi conducte de aproximativ 4 km, o instalatie pentru comprimare, filtrare, incalzire si mixare, dar si 2 unitati de masura gaze (SRM). Conform estimarilor, peste 20% din bugetul alocat proiectului va fi alocat companiilor din Romania, pentru diverse produse/echipamente si servicii/lucrari.
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a fost infiintat in octombrie 2018 de catre KMG International si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, obiectivul principal si strategic al acestuia urmarind dezvoltarea de proiecte energetice in Romania.
Un alt proiect important al Fondului vizeaza dezvoltarea unei retele de 84 de benzinarii in Romania, care vor comercializa exclusiv carburantii auto produsi de rafinaria Petromidia Navodari. Acestea vor asigura o consolidare a pietei de profil si a aprovizionarii cu carburanti, sustinand atat o crestere a veniturilor catre bugetele locale si centrale, cat si crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 de parteneri comerciali. Valoarea totala a investitiei este estimata la circa 120 milioane USD.
In prezent, reteaua se ridica la 30 de benzinarii, din care 10 unitati au fost finalizate si deschise in cursul anului trecut.
Tot in 2020 au fost aprobate alte doua proiecte, acestea urmarind modernizarea rafinariei Petromidia, dar si consolidarea unicului producator de polimeri (materia prima din care se obtin si produsele medicale de protectie precum masti sanitare si chirurgicale de tip FFP1 si FFP2, accesorii medicale - bonete, combinezoane, etc).
Valoarea acestora este de 43 milioane USD si constau in constructia unei instalatii de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinariei imbunatatirea procesului de obtinere a carburantilor diesel pe perioada de iarna si o crestere a productiei de combustibil special pentru aviatie, dar si majorarea cu peste 30% a productiei de polimeri, prin conversia instalatiei de polietilene de inalta densitate (HDPE) intr-o instalatie de polipropilena (PP).
In prezent, nivelul total al investitiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridica la 311 milioane USD.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter