Sectorul cladirilor este responsabil de 30-40% din consumul de energie si emisiile de CO2. Impactul pe care il are asupra schimbarilor climatice, sanatatii planetei si a oamenilor este major. Ne petrecem peste 90% din timp in cladiri si rareori ne gandim cum aceste cladiri ne pot influenta sanatatea si starea de bine.
„O cladire cu adevarat verde este o cladire de calitate superioara, cu consum mic de energie, care provine, acolo unde este posibil, din surse regenerabile, realizata cu materiale ecologice, dar mai ales este o cladire regenerativa care are un impact pozitiv asupra mediului inconjurator si a oamenilor. Astfel de cladiri ne dorim sa premiem si in Romania alaturi de produsele si solutiile inovatoare precum si initiativele de succes care contribuie la completarea acestui puzzle.
Avem in Romania tot ce este necesar pentru a realiza altfel de cladiri, trebuie doar sa punem impreuna aceste elemente si sa construim cu viziune. Investitiile in acest sector sunt pe termen lung dar beneficiile economice, pentru societate si pentru mediu se pot observa inca din prima zi." afirma Monica Ardeleanu, Director Executiv al Asociatiei Romania Green Building Council. Pentru a fi eligibile, proiectele de cladiri verzi trebuie sa fie construite si sa aiba certificatul de performanta energetica final emis pana la 1 decembrie 2017, asa cum prevede Legea 372/2005. Initiativele trebuie sa fie implementate iar produsele/serviciile lansate pe piata din Romania in 2016 sau 2017. Toate detaliile despre inscrierea in competitie sunt disponibile pe site iar inscrierile sunt asteptate pana pe 6 decembrie 2017. Festivitatea de acordare a premiilor va avea loc pe 14 decembrie 2017 la ora 18.
Asociatia Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociatie non-profit, apolitica, formata din companii si organizatii, cu misiunea de a sprijini tranzitia industriei de constructii si sectorului imobiliar catre perfomanta bazata pe principii de sustenabilitate. RoGBC isi propune crearea unui model exemplar de dezvoltare sustenabila pentru regiunea in care activeaza, asigurandu-se ca mediul construit nu va constitui un pericol pentru generatiile viitoare ci, dimpotriva, va reprezenta o sursa de sanatate, siguranta, confort, inovare si posibilitati de dezvoltare economica.