Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, are in derulare proiecte de investitii cu o valoare cumulata de 4,28 miliarde lei (circa 865 milioane de euro), conform evaluarilor de la finalul anului 2021 si incluse in raportul financiar al companiei. De asemenea, societatea are in procedura de achizitie trei parcuri eoliene si unul fotovoltaic, aflate in diverse stadii de dezvoltare, cu o capacitate totala de 2.000 MW, investitie evaluata la 2,3 miliarde euro.
Principalele obiective de investitii aflate in executie vizeaza amenajarile hidroenergetice Bumbesti - Livezeni, Siriu - Surduc, Rastolita, Cornetu-Avrig, Pascani, Cerna Belareca, Cosmesti-Movileni, Valea Sadului, Fagaras Hoghiz, Runcu Firiza, Cerna-Motru-Tismana si Bistra.
Aceste proiecte in curs de executie cuprind, in principal, investitii cu functiuni complexe, reprezentate de obiective istorice privind scheme de amenajare hidroenergetica cu functiuni sociale, care au fost abordate inca de la conceptul de proiectare ca avand doar in plan secundar o functie energetica, explica reprezentantii Hidroelectrica. Astfel, aceste investitii au ca functii primare atenuarea transei de viitura, protectia populatiei, localitatilor si a terenurilor agricole, alimentarea cu apa a localitatilor riverane, asigurarea rezervei de apa pentru alimentarea populatiei si a industriei, dar si a debitului pentru irigatii, in perioadele secetoase, retinerea debitului solid in volumul mort al acumularii, dar si alte functiuni sociale.
In cazul proiectului de amenajare hidroenergetica Bumbesti-Livezeni, Hidroelectrica este in proces de obtinere a autorizatiei de construire si a acordului de mediu pentru continuarea lucrarilor, fiind intreprinse o serie de actiuni printre care elaborarea de catre un consultant extern a documentatiei de mediu necesara obtinerii acordului de mediu, inclusiv declansarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru ca ulterior sa poata fi urmate procedurile legale specifice reautorizarii proiectului. Conducerea grupului considera ca, pana la acest moment, nu au fost identificate probleme care sa duca la concluzia ca autorizatiile sa nu fie obtinute. In consecinta, valoarea recuperabila a proiectului a fost determinata considerand ca proiectul se va finaliza in anul 2024.
Societatea a estimat ca aproximativ 90% din capacitatea de productie aditionala, conform graficelor de executie a celorlalte proiecte, va fi instalata pana la sfarsitul anului 2028.
Achizitii de 2,3 miliarde euro pentru proiecte solare si eoliene
Hidroelectrica are in analiza achizitia a trei parcuri eoliene si a unuia fotovoltaic, aflate in diverse stadii de dezvoltare, cu o capacitate de 2.000 MW si investitii totale de 2,3 miliarde euro. Compania a depus oferte neangajante de pret pentru cele patru parcuri in ultimul trimestru al anului 2021. Daca tranzactiile se vor si finaliza, compania, care ar urma sa investeasca in aceste proiecte circa 2,3 miliarde de euro, ar urma sa beneficieze de o productie suplimentara de 5 TWh de energie electrica pe an, care s-ar adauga celor 17 TWh pe care ii produce Hidroelectrica intr-un an normal.
"In cursul anului 2021 Hidroelectrica a participat la procedurile privind potentiala achizitie a unor proiecte de dezvoltare de parcuri de productie a energiei electrice din surse regenerabile (3 parcuri eoliene si 1 parc fotovoltaic), aflate in diverse stadii de dezvoltare si pentru care Hidrolectrica se afla in competitie cu alte societati. Pentru fiecare din aceste parcuri Hidroelectrica a transmis in Timestrul IV 2021 Oferte Indicative de Pret neangajante (NBO), in baza aprobarilor obtinute de la Directoratul HE si a avizarilor emise in acest sens de catre Consiliul de Supraveghere", se arata in raportului Directoratului companiei pe anul 2021, care va fi supus aprobarii actionarilor spre finalul acestei luni.