Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a depus, de curand, documentatia completa in vederea autorizarii lucrarilor de consolidare si renovare a Palatului Stirbei din Calea Victoriei 107, constructie clasata drept monument istoric de clasa A si reprezentativa pentru patrimoniul cultural si istoric al muncipiului Bucuresti.
Compania a parcurs cu succes etapele premergatoare autorizarii si in acest sens a obtinut toate avizele si acordurile necesare, inclusiv din partea Academiei Romane si Ministerului Culturii, si este pregatita sa demareze fara intarziere lucrarile de consolidare a palatului pentru a evita astfel deteriorarea ireversibila si chiar prabusirea partiala sau totala a cladirii.
„Suntem animati de ideea de a readuce la viata Palatul Stirbei si de a contribui activ la revitalizarea zonei si conservarea patrimoniului local. Din pacate, Palatul Stirbei este o constructie pe cat de spectaculoasa, pe atat de vulnerabila. Avand in vedere importanta istorica si arhitectonica a cladirii, dar si caracterul urgent al interventiilor propuse, menite sa previna agravarea si chiar alterarea definitiva a structurii si fatadelor, suntem increzatori ca vom avea parte de toata sustinerea autoritatilor competente si vom primi autorizatia de constructie pentru efectuarea lucrarilor de consolidare si renovare a Palatului in termenul prevazut de legislatia in vigoare, fara intarzieri.”, au declarat reprezentantii Hagag Development Europe.
Neglijat si marginalizat vreme de aproximativ 70 de ani, atat de fostii proprietari, cat si de autoritati, Palatul Stirbei se regaseste, in prezent, intr-o stare avansata de degradare. Mai mult, in ultimii 15 ani, autoritatile publice – Ministerul Culturii, Primaria Generala a Capitalei si Primaria de sector, au refuzat exercitarea dreptului de preemptiune asupra proprietatii desi oportunitatile nu au lipsit. In situatia actuala, insa, proprietarii au nu doar intentia, ci si capacitatea financiara de a salva si reconditiona monumentul istoric, iar orice amanare a interventiilor asupra fatadei, precum si amanarea lucrarilor de consolidare, cresc gradul de vulnerabilitate al cladirii si riscul de prabusire.
„Salutam initiativa administratiei publice locale de a ocroti cladirile de patrimoniu si imobiliele vechi amplasate in zone protejate prin lansarea in dezbatere publica a Programului Municipal de Restaurare si sustinem, la randul nostru, acest demers. Astfel de proprietati cu valoare istorica, in special cele localizate in centrul vechi al orasului sau zonele adiacente, sunt o sursa reala de crestere economica si dezvoltare sustenabila. Apreciem ca aceeasi sansa o merita si Palatul Stirbei din Calea Victoriei 107, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil este imperios necesar sa avem o colaborare buna si un dialog deschis cu reprezentatii Primariei Capitalei. ”, au adaugat reprezentatii companiei.
Proiectul propus spre autorizare, H Stirbei Palace - a carui valoare se ridica la 20 de milioane de euro, prevede consolidarea si renovarea completa a imobilului, a tuturor elementelor decorative exterioare si interioare, urmand a fi accesibil publicului larg intocmai prin natura functionalitatii atribuite de proprietar.