Impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sanatatii va lansa in 2020 Programul Operational dedicat pentru Sanatate, in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, cu criterii clare si mult mai usor de accesat pentru unitatile sanitare. De asemenea, expertii Ministerul Sanatatii lucreaza cu cei ai Bancii Mondiale si partenerii europeni pentru deschiderea unor linii de finantare care vizeaza modernizarea infrastructurii.
Dupa cum precizeaza intr-o comunicare, Ministerul Sanatatii va schimba paradigma in ceea ce priveste organizarea programelor de sanatate. Astfel, programele care au o executie bugetara deficitara, sau unele probleme organizatorice, vor fi regandite si reglate in 2020. Se urmareste eficientizarea modului de cheltuire a fondurilordin domeniu.
In ceea ce priveste bugetul de stat alocat Ministerului Sanatatii in anul 2020, acesta este considerat unul echilibrat, fiind in crestere comparativ cu cel din 2019, si permite asigurarea continuitatii activitatilor prevazute in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si acordarea si decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale pentru pacienti.
"Bugetul Sanatatii inseamna bugetele reunite ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si rectificarile bugetare realizate in timpul anului. De exemplu, la ultima rectificare bugetara din 2019, cele mai mari fonduri au fost directionate catre Sanatate pentru plata salariilor din ultima luna din an, aducerea la zi a deconturilor pentru medicamente si servicii medicale, dar si a concediilor medicale restante. Estimam ca, in anul 2020 va exista o crestere cu aproximativ un miliard de euro, dupa absorbtia fondurilor europene nerambursabile dedicate Sanatatii prin programele operationale", a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.