RO EN
Coșul este gol

BM: 6 miliarde de euro sunt disponibile pentru dezvoltarea regiunilor pana in 2023

Pentru perioada de implementare 2014-2023, Banca Mondiala a estimat ca cele 40 de resedinte de judet din Romania ar putea intreprinde in mod durabil investitii de capital de aproximativ 6 miliarde euro. Premisa de baza a acestei estimari este aceea ca fiecare decizie de investitii publice ar trebui sa ia in considerare costurile de exploatare si intretinere si ca investitiile nu ar trebui sa fie intreprinse daca astfel de costuri viitoare nu pot fi acoperite de bugetele interne.
Din aceasta suma de 6 miliarde euro, zonele urbane pot accesa in jur de 2,7 miliarde euro (46% din pachetele de investitii de capital) prin fonduri europene in perioada de implementare 2014-2023 - fie prin fondurile dedicate din Axa Prioritara 4 a POR (in total 1,3 miliarde euro), fie printr-un proces competitiv prin alte axe prioritare in cadrul programelor operationale existente.
Cele 46% din pachetele de investitii de capital din fondurile europene reprezinta o proportie relativ mare din totalul finantarilor UE dedicate marilor zone urbane. Cu toate acestea, atunci cand datele sunt defalcate, devine clar ca orasele mari, care sunt esentiale pentru competitivitatea regiunilor din care fac parte, primesc in mod disproportionat mai putine fonduri europene. Pentru perioada de programare 2021-2027, este important ca fondurile europene sa fie alocate in functie de nevoile reale, la fel cum s-a procedat in alte tari din UE (studiile de caz din Polonia, Italia sau Cehia ofera un bun exemplu de modalitate in care resursele ar putea fi alocate intr-un mod mai echitabil).
Pentru perioada de programare 2021-2027, alocarea FEDR propusa pentru Romania este in jur de 17 miliarde euro. Din aceasta suma, noua politica de coeziune indica faptul ca cel putin 6% ar trebui sa se aloce pentru abordarea DUD. Astfel, daca Romania ar aloca valoarea minima de 6% din FEDR pentru DUD, suma totala ar ajunge la 1,039 miliarde euro. Daca se va aloca pentru DUD un procentaj de 11% din FEDR, cum s-a procedat in 2014-2020, suma totala se va ridica la 1,905 miliarde euro.
Pentru a sprijini insa pe deplin potentialul de crestere economica al zonelor urbane si a obtine o distributie generala mai echitabila a fondurilor, ar fi de dorit o crestere a alocarii la aproximativ 15% din FEDR, ceea ce ar face ca suma totala sa se ridice la 2,598 miliarde euro.
 
Mai multe resurse pentru zonele urbane functionale
Fondurile DUD sunt concepute in principal pentru zonele urbane, nu doar pentru orase; studiile de caz analizate arata ca majoritatea tarilor au folosit fonduri DUD pentru zonele urbane functionale (ZUF), nu doar pentru orase individuale. Ca atare, este important ca autoritatile romane sa puna fondurile DUD la dispozitia ZUF. In practica, aceasta inseamna ca localitatile suburbane si periurbane ar trebui sa devina eligibile si pentru finantarea DUD. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter