In opinia ing. Iacob Florea, specializat din 2010 in domeniul proiectarii structurilor, cu activitate preponderenta in Cluj-Napoca si care a obtinut relativ recent autorizatia de diriginte de santier, principalele schimbari ce vor interveni pe termen scurt si mediu in acest domeniu sunt legate de obligativitatea incheierii asigurarilor de raspundere civila profesionala, respectiv de posibilitatea achitarii amenzilor stabilite prin proces-verbal de contraventie in termen de 48 de ore, dar la 50% din cuantumul lor, asa cum se intampla si in alte sectoare reglementate. „Din pacate, relatiile de colaborare intre dirigintele de santier, beneficiar si ceilalti factori de decizie implicati intr-un proiect de constructii (arhitect, proiectant, antreprenor general, subantreprenori de specialitate, furnizori de materiale de constructii etc.) nu se deruleaza in mod optim, deoarece majoritatea acestora il trateaza cu superioritate pe dirigintele de santier sau, de multe ori, nu iau in considerare opinia acestui specialist. Nici beneficiarul nu intelege ca dirigintele este angajat pentru a-i sustine interesele si a supraveghea calitatea lucrarilor si/sau a materialelor puse in opera. Din nefericire, in anumite cazuri, clientul (investitorul) il obliga pe diriginte sa renunte la procedeele de executie sau la materialele inalt calitative, pentru motivul ca acestea sunt prea scumpe”, a declarat ing. Iacob Florea.
Potrivit specialistului, numarul mare de diriginti de santier nu reprezinta un aspect pe baza caruia se poate contura „un segment de piata in acest domeniu de activitate”. „Numarul dirigintilor de santier autorizati pe plan national de Inspectoratul de Stat in Constructii este destul de ridicat, dar inca nu exista o constiinta profesionala generalizata, astfel incat unii cunosc ceea ce au de facut, au simtul raspunderii si actioneaza profesional, in consecinta, iar altii sunt cu totul depasiti de situatie. Nici in ceea ce priveste onorariul situatia nu este mai buna: in cazul lucrarilor de mici dimensiuni, ce sunt inca preponderente in ramura de constructii, se stabileste o plata lunara pentru dirigentia de santier, iar onorariul calculat ca un anumit procent din valoarea investitiei (cuprins, de regula, intre 1% si 1,5%) se poate lua in considerare numai in cazul marilor proiecte. Mai mult, pentru a avea de lucru, unii diriginti accepta sa urmareasca executia unei constructii indiferent de suma stabilita ca onorariu, dar aceasta practica are consecinte negative, deoarece dirigintele caruia ii sunt subevaluate serviciile, din punct de vedere financiar, va fi, de obicei, dezinteresat de calitatea lucrarilor”, avertizeaza ing. Iacob Florea.
Beneficiarii accepta cu dificultate noile materiale si tehnologii
Lucrand preponderent in proiectare, desi nu detine de mult timp autorizatia de diriginte de santier, ing. Iacob Florea este implicat, in calitate de sef de proiect, in cadrul a cateva santiere, unde asigura asistenta tehnica din partea proiectantului si participa la receptiile calitative ale lucrarilor de constructii. „Pe baza experientei si a observatiilor directe, in aceasta calitate, pot afirma ca beneficiarii accepta cu multa dificultate sa utilizeze materiale noi, ecologice si sustenabile, care, de fapt, sunt cele mai bune, dar totodata continua sa fie destul de scumpe. In ceea ce priveste executia/ punerea in opera, lipsa personalului calificat face ca lucrurile sa lase mult de dorit pe santierele contemporane, iar in plus dintre probleme se remarca si ca, in practica, se pune foarte putin accent pe securitatea muncii”, a mai precizat expertul.
In fine, dar nu in ultimul rand, ca membru al Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier, ing. Iacob Florea considera ca „rolul organizatiei este unul foarte bun, dar din aceasta asociatie ar trebui sa faca parte toti dirigintii de santier, pentru a se putea observa si rezolva intreaga problematica a profesiei. Evident, in opinia mea, ar fi necesar ca organizatia sa-si asume in totalitate rolul de aparare a intereselor dirigintelui de santier, in mod similar altei forme asociative din sectorul profesiilor liberale, ca, de exemplu, Colegiul Medicilor din Romania”.