Oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au supus consultarii si dezbaterii proiectul unui nou regulament privind verificarea proiectelor, expertizarea tehnica a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor si verificarea calitatii lucrarilor executate. Potrivit documentului (care include si o noua anexa), prevederile respective se adreseaza unor categorii de specialisti, cum ar fi verificatorul de proiect atestat si expertul tehnic atestat (ce reprezinta profesii reglementate in Romania, pentru care autoritatea competenta este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), respectiv responsabilul tehnic cu executia autorizat si dirigintele de santier autorizat (ca profesii reglementate in Romania, pentru care autoritatea competenta este Inspectoratul de Stat in Constructii - ISC). La capitolul al IV-lea, intitulat „Verificarea calitatii lucrarilor executate”, se precizeaza ca „asigurarea calitatii executiei lucrarilor de constructii, respectiv a cerintelor fundamentale aplicabile, este obligatorie pentru orice categorie si clasa de importanta a constructiei si se realizeaza atat de catre executanti, prin responsabili tehnici cu executia autorizati, cat si de investitori, prin diriginti de santier autorizati”. In fine, dar nu in ultimul rand, la capitolul al V-lea, art. 29, proiectul de regulament prevede si ca „specialistii cu activitate in constructii atestati/autorizati isi desfasoara activitatea cu respectarea reglementarilor tehnice in vigoare la data prestarii serviciilor”, iar la art. 30, alin. (1) se arata ca „dreptul de practica al specialistilor cu activitate in constructii atestati, respectiv autorizati se reinnoieste din cinci in cinci ani, calculati de la data emiterii certificatului de atestare, respectiv de autorizare”. Insa, de la data implinirii varstei de 65 ani, dreptul de practica al specialistilor cu activitate in constructii se confirma din doi in doi ani.
Dirigintii - obligati sa incheie asigurari de raspundere civila profesionala
In capitolul al V-lea, la art. 31, sunt stipulate inca o data obligatiile si raspunderile specialistilor cu activitate in constructii. Astfel, „verificatorii de proiecte si expertii tehnici atestati, precum si responsabilii tehnici cu executia si dirigintii de santier autorizati raspund, in solidar cu factorii implicati in proiectarea, executia si receptia lucrarilor, pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia finala a lucrarilor, precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii acesteia”. Mai mult, acestia sunt obligati sa incheie asigurari de raspundere civila profesionala, cu valabilitate pe durata exercitarii dreptului de practica. „Asigurarea de raspundere civila profesionala se incheie anual, cuantumul asigurarii stabilindu-se in functie de natura si riscurile asociate serviciilor prestate”, se mai arata in noul regulament.
Documentul a fost publicat pe portalul MDRAP la data de 20 decembrie 2016 si, potrivit legii, termenul-limita pana la care se pot transmite propuneri de modificare este de 45 zile calendaristice din acel moment. Observatiile si propunerile pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti - Directia Generala Juridica si Relatia cu Parlamentul, la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numarul de fax 0372-114.569. Pentru a consulta documentul integral, click aici!