Complexitatea tot mai mare a structurilor arhitecturale, impreuna cu cresterea investitiilor in infrastructura, reprezinta factorii principali care incurajeaza implementarea aplicatiilor software CAD de catre companiile medii si mari, in activitatea lor. Afacerile nu pot supravietui fara tehnologie, asadar mizele pentru achizitia de software sunt mari, potrivit opiniei lui Nicolae-Silviu Manda, director general al Topocom, companie ce dezvolta aplicatii software dedicate companiilor care activeaza in domeniul topografiei si cadastrului.
"Numarul ridicat al diverselor tehnologii, furnizori si optiuni disponibile din piata duc la posibilitatea ca, fara informatiile corecte, antreprenorii, persoanele de decizie dintr-o companie sau compartimentele de achizitii sa ia decizii gresite. Se asteapta, de asemenea, ca initiativele de extindere a afacerilor din partea liderilor de piata sa stimuleze cresterea pietei. Se urmaresc beneficii diverse, cum ar fi flexibilitatea, automatizarea proceselor, eficienta, rentabilitatea, mobilitatea si servicii post-vanzare de o calitate cat mai buna. In general, toata lumea isi doreste un software ieftin, simplu, intuitiv, care sa creasca productivitatea si eficienta si sa reduca timpul necesar elaborarii unei lucrari, indiferent de domeniul in care activeaza", a declarat reprezentantul Topocom.
La fel ca in celelalte domenii, piata software este foarte dura, cu o concurenta puternica, in continua dezvoltare si adaptare si, pentru a rezista pe piata si a se impune, fiecare companie producatoare trebuie sa isi imbunatateasca permanent produsele. Aplicatiile din domeniul proiectarii si arhitecturii au multe facilitati si functii comune, dar difera prin modul de conceptie, tipul de licentiere si pretul pentru fiecare modul pe care il includ.
"In mod normal, fiecare utilizator va alege sa achizitioneze varianta actualizata a software-ului cunoscut - avantajele date de familiarizarea cu modul de lucru respectiv si pretul pentru upgrade (mai mic fata de cel aferent achizitiei unei licente noi) justificand alegerea. Acesta este trendul si in domeniul proiectarii. Totusi, avand in vedere ca in ultimii ani sunt companii dezvoltatoare de software in acest domeniu care au ales sa renunte la licentierea perpetua in favoarea abonamentelor anuale, tot mai multi profesionisti din domeniu - in special din companii mici si mijlocii, au optat pentru schimbarea programelor cunoscute cu unele similare (si, pe alocuri, chiar mai bune), ale caror preturi pentru o licenta lifetime este mai mic decat abonamentul pe un an al software-ului concurent. Pentru reusita oricarei afaceri, timpul este un element extrem de pretios si un arhitect stie ca, desi un software nu ii va inlocui niciodata talentul, intr-o lume in care competitia este cuvantul de ordine, iar termenele agreate cu clientii trebuie respectate, durata executiei unei lucrari este foarte importanta. Bineinteles ca un software CAD (BricsCAD) nu rezolva automat toate problemele, insa munca proiectantului si a arhitectului poate fi usurata in mod considerabil", a explicat reprezentantul Topocom.
Un interviu pe larg cu Nicolae-Silviu Manda poate fi citit aici.