Sunt trei aspecte pe care Ordonanta de Urgenta privind utilizarea semnaturii electronice le vizeaza: obligativitatea autoritatilor si institutiilor publice de a primi documente electronice, oligativitatea acestora de a raspunde tot printr-un document electronic daca solicitantul nu a optat altfel, respectiv obligativitatea de a implementa proceduri simple pentru primirea in mod electronic a documentelor, precizeaza Sabin Sarmas, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), intr-un interviu pentru G4Media.ro.
"Practic, de la intrarea in vigoare a ordonantei, daca un cetatean alege sa nu se mai deplaseze la ghiseu are aceasta posibilitatea si poate sa comunice exclusiv online atunci cand acceseaza servicii publice. Beneficiarii acestei ordonante sunt toti cetatenii Romaniei, dar pe termen scurt vor avea un avantaj cei care deja detin semnaturi electronice. Companiile au un avantaj in aceasta privinta, detinand astfel de mijloace. Regulile de utilizare a semnaturii electronice in relatia dintre companii sunt in vigoare din 2014, dar exista un vid legislativ si mai ales o lipsa a obligativitatii utilizarii, in ceea ce priveste relatia cetatean/ companie cu institutiile publice", a declarat Sabin Sarmas.
Presedintele ADR a mai spus ca semnatura electronica calificata are valoare egala cu semnatura olografa, deci daca declaratiile vor fi semnate cu acest tip de semnatura este absolut suficient.
"Institutiile statului trebuie sa se asigure ca pot verifica acest tip de semnatura si, pentru acest lucru, documentul trebuie sa intre in posesia autoritatilor. In cazul in care un alt tip de semnatura este acceptata de catre autoritati, de exemplu o semnatura cu degetul pe ecranul unui telefon mobil, va exista si cadrul pentru acest scenariu, odata cu intrarea in vigoare a ordonantei", a mai spus Sabin Sarmas.
OUG privind semnatura electronica va intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Pentru a citi interviul integral, click aici!