Campus 6.3, cea de-a treia cladire a proiectului Campus 6, a obtinut certificarea WELL Core & Shell la nivel Gold. Certificarea este oferita de International WELL Building Institute (IWBI), liderul mondial in evaluarea impactului cladirilor asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor. Proiectul devine astfel prima cladire de birouri din Romania care a obtinut toate cele trei certificari de prestigiu WELL Gold, LEED Platinum si WELL Health & Safety Rating, o dovada a preocuparii Skanska pentru dezvoltarea sustenabila si eforturile de a contribui la crearea unui mediu sanatos si sigur.
Campus 6.3 este singura cladire de birouri de pe piata din Romania cu un portofoliu de trei certificate, printre care se numara LEED Platinum, la cel mai inalt nivel si WELL Health & Safety Rating, standardul care atesta siguranta cladirilor din punct de vedere al sanatatii, cu masuri implementate care garanteaza eficienta pe termen lung si nivelul de pregatire al cladirii in ceea ce priveste prevenirea infectiilor virale precum Covid-19. Proiectul Campus 6.3, care obtinuse deja precertificarea WELL la nivel Silver, primeste in urma procesului de testare al perfomantei cladirii certificarea la nivel Gold.
Certificarea WELL Core & Shell la nivel Gold face parte dintr-un sistem de acreditare bazat pe performanta de o terta parte, evaluand impactul cladirilor asupra sanatatii si bunastarii fizice si mintale a oamenilor care le utilizeaza. Standardele inalte privind calitatea aerului, a apei, a luminii din spatiile de birouri precum si aspectele care tin de nutritia, confortul, si starea de bine fizica si mintala a oamenilor care folosesc cladirile sunt factorii atent monitorizati in vederea obtinerii certificarii.
Campus 6.3, cladirea de birouri care incurajeaza un stil de viata activ
Campus 6.3 a reusit chiar sa depaseasca cu un numar de cinci puncte pragul pentru obtinerea certificarii Gold, dar si sa supraperformeze prin obtinerea a trei optimizari distincte legate de nivelul de confort ambiental, optimizarea calitatii aerului si a calitatii apei si alte patru optimizari pentru inovatie.
Cladirea a obtinut doua optimizari pentru design-ul exterior al spatiului, care promoveaza si incurajeaza activitatea fizica in aer liber, dar si pentru spatiile dedicate care permit o varietate de activitati fizice atat in interior cat si in exterior, precum mersul cu bicileta, plimbarile sau alergatul. Una dintre facilitatile inovatoare care incurajeaza rutina de a face miscare chiar si la birou, o reprezinta pista de alergare de pe acoperisul cladirii, prima de acest fel din tara noastra. In plus, stratul final al pistei de alergare este atestat de catre Asociatia Internationala a Federatiilor de Atletism.
Alte optimizari vizeaza componenta de confort. Fie cel acustic, pentru reducerea zgomotului din interior, cel olfactiv, prin prevenirea mirosurilor puternice in spatiile de lucru, dar si din punct de vedere al iluminarii spatiului, oferind niveluri adecvate de lumina naturala, esentiala pentru bunastare si sanatate.
Cele mai dificile optimizari au fost obtinute pentru masurile de imbunatatire a calitatii aerului
La aceasta categorie, cladirea Campus 6.3 a reusit sa exceleze prin depasirea cerintelor normative in ceea ce priveste furnizarea de mai mult aer proaspat in spatiile de birouri, pentru un mediu sanatos, cu aer calitativ. Cladirea a fost premiata pentru eliminarea tuturor factorilor de poluare nociva prin solutiile tehnice si de evacuare a aerului. Calitatea optima a aerului precum si confortul termic asigurat de sistemele dedicate de incalzire si racire care folosesc aerul exterior este un alt aspect evaluat cu succes.
Mai mult decat atat, proiectul a primit distinctii si in ceea ce priveste design-ul biofilic al cladirii, pentru modul in care aceasta incorporeaza natura in spatiul interior si exterior, oferind oamenilor posibilitatea de a se conecta cu mediul inconjurator chiar prin intermediul spatiului de birouri.
"Pentru noi, obtinerea certificarii la nivel Gold este o recunoastere a faptului ca reusim sa dam viata unor spatii in care oamenii se simt bine, in siguranta si care au un impact benefic asupra bunastarii si a sanatatii lor. Intr-un context care ne determina sa realizam importanta tot mai mare a acestor aspecte, trecerea de la certificarea Silver la cea Gold e dovada ca reusim sa ne adaptam cu succes si sa ducem la urmatorul nivel noile spatii de birouri, care speram sa devina un standard pentru intreaga piata", a declarat Manuela Ozdemir, Project Manager pentru operatiunile Skanska din Romania.
Cladirile de birouri Campus 6.3 si 6.2, parte din proiectul Campus 6, au fost vandute pentru 97 milioane de euro si predate in luna iunie a acestui an catre noul proprietar, S IMMO AG. Tranzactia care a avut loc in Decembrie 2020 a marcat inceputul parteneriatului dintre Skanska si compania Austriaca de real-estate, fiind si cea mai mare tranzactie Skanska de pe piata din Romania de pana acum.
"Pentru S IMMO, sustenabilitatea nu este doar un cuvant despre care doar vorbim, ci reprezinta un factor crucial in toate deciziile noastre. Sustenabilitatea nu se rezuma doar la protejarea climatului, ci inseamna si grija pentru nevoile si viata oamenilor. Cladirile Campus implinesc aceste cerinte la cel mai inalt nivel, drept pentru care suntem mandri sa avem aceste cladiri in portofoliul nostru", a precizat Herwig Teufelsdorfer, Director de Investitii al S IMMO AG
Prin obtinerea certificarii WELL Core & Shell la nivel Gold, dar si alaturi de certificarile LEED Platinum si WELL Health & Safety Rating, Skanska demonstreaza inca odata angajamentul puternic fata de sanatatea, siguranta si starea de bine atat a oamenilor, cat si a mediului inconjurator.