RO EN
Coșul este gol

Kadri Simpson: Romania va avea o alocare majora de fonduri Just Transition Fund

Romania va beneficia de a treia cea mai mare alocare de fonduri europene prin Just Transition Fund, alocarea estimata pentru tara noastra ajungand la 4,4 miliarde euro.
"Vom sprijini sectoarele si regiunile cele mai afectate de tranzitie. Regiunile carbonifere, cum sunt cele din Romania, sunt un exemplu. Propunerea are in vedere cresterea fondului de tranzitie de la 7,5 miliarde de euro, la 40 de miliarde de euro. Concret, pentru Romania, este o crestere importanta de la cele 700 de milioane de euro, la peste 4,4 miliarde de euro. Aceasta este a treia cea mai mare alocare din acest fond si ii va sprijini pe muncitorii vulnerabili din Romania, creand noi oportunitati economice pentru IMM-uri si start-up-uri", a declarat Kadri Simson, Comisarului European pentru Energie, cu prilejul conferintei "Politicile energetice romanesti in context european. Liberalizarea pietei energiei in Romania", organizata de Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) si agentia de comunicare strategica Links Associates.
Comisarul a salutat eforturile si initiativele Romaniei ancorate in Green Deal. "In domeniul surselor de energie regenerabila, Romania are un istoric excelent. Pana in 2017, ati depasit tinta de 24% energie din surse regenerabile. Si sunteti pe drumul cel bun pentru indeplinirea obiectivului stabilit pentru 2020. Este o oportunitate uriasa de investitii pentru Romania", a mai spus Kadri Simson.
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a vorbit despre modul in care Romania poate face trecerea de la carbune la energie verde.
"Romania trebuie sa inceapa sa construiasca noi unitati de producere a energiei electrice. Nu putem sari direct de la carbune la regenerabile. Ne trebuie o tranzitie si aceasta tranzitie poate fi prin gazul natural. In paralel cu trecerea de la carbune la gaz trebuie sa ne ocupam si de regenerabile. Trebuie sa gasim forme noi. Solarul si vantul in offshore sunt unele dintre ele, dar avem un potential enorm de explorat in Marea Neagra. Avem energie nucleara, avem Unitatea 1 si 2 de la Cernavoda, ne dorim sa construim Unitatea 3 si 4. Ne dorim ca energia nucleara sa fie sustinuta de toate statele din UE. Ne dorim o energie nucleara care sa respecte standarde ridicate de siguranta", a precizat ministrul Economiei.
Prezenta la dezbateri, Reprezentantul Permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, a dat asigurari ca sectorul energetic este prioritar pe agenda de la Bruxelles.
"Planul Verde este deja pe masa, este extrem de important pentru ca va ghida, practic, modul de utilizare a resurselor europene de catre statele membre. Sectorul energetic este foarte important, este prioritar pe agenda noastra si practic este parte integranta a acestui plan de relansare economica si de rezilienta. Avem si acest Fond de Tranzitie Ecologica pentru a face fata consecintelor economice si sociale in zonele cele mai vulnerabile, vorbim in principal de zonele miniere, dar si de zonele mono-industriale. Sunt sume importate de bani, se aloca pe baza unui plan de tranzitie la care deja lucreaza Ministerul Fondurilor Europene in stransa cooperare cu autoritatile locale", a precizat Luminita Odobescu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter