Un numar de 40 de proiecte imobiliare au fost certificate BREEAM in perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, conform datelor transmise de BRE Group UK (organizatia din Marea Britanie care acorda certificarea de sustenabilitate BREEAM) catre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC). Dintre acestea, 16 sunt cladiri si parcuri de birouri si 15 sunt parcuri logistice sau centre logistice ale marilor retaileri.
Segmentul rezidential numara mai putine certificari BREEAM in perioada analizata (5 proiecte rezidentiale, majoritatea din afara Bucurestiului). Un singur proiect de retail a obtinut certificarea BREEAM (IKEA Pallady Store – BREEAM Excellent) si, de asemenea, un singur hotel a obtinut calificativul BREEAM Excellent in aceasta perioada – hotelul Radisson BLU din Brasov.
”In ultimii 3 ani am inregistrat o crestere substantiala a solicitarilor de certificare BREEAM venite dinspre Romania; ambitia clientilor imobiliari din Bucuresti, in mod special, a determinat cresterea gradului de absorbtie si dorinta acestora de a credibiliza prin acest sistem de rating performantele de sustenabilitate ale activelor din portofolii”, a declarat pentru BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Shamir Ghumra, Head of Building Performance Services – BRE Group.
Certificarea BREEAM acorda mai multe standarde de sustenabilitate (Pass, Good, Very Good, Excellent sau Outstanding) in functie de diverse criterii precum eficienta energetica; sanatatea mediului de lucru, reducerea amprentei de carbon in procesele de construire / demolare & protejarea biodiversitatii, inovatie, reducerea consumului de apa; solutii sustenabile de reciclare; transport & mobilitate alternativa, cu scopul de a reduce dependenta de masina personala.
Printre proiectele certificate BREEAM din aceasta perioada se regasesc Globalworth Campus, The Light One (cladirea recent vanduta de River Development catre Uniqa), cladiri din portofoliul dezvoltatorului logistic CTP din Bucuresti, Sibiu si Pitesti sau depozitele Lidl si EMAG. Dintre cele 40 de proiecte certificate, 24 au primit calificativul ”Excellent” si 4 au primit calificativul ”Outstanding”.
Incepand din 2021 a intrat in aplicare standardul european NZEB (Net Zero Energy Building), care obliga toate noile constructii sau cele care trec printr-un proces de renovare majora sa aiba consum energetic aproape spre zero. Standardul NZEB presupune cladiri cu performanta energetica foarte ridicata, unde cel putin 30% din necesarul total de consum energetic este asigurat din surse regenerabile ale cladirii sau la o distanta de maxim 30 de km fata de cladire.
BREEAM este un sistem international, originar din Marea Britanie, care ofera o certificare independenta terta, parte a evaluarii performantei durabilitatii cladirilor individuale, a comunitatilor si a proiectelor de infrastructura. Evaluarea si certificarea pot avea loc in mai multe etape ale ciclului de viata al constructiei, de la proiectare si constructie pana la exploatare si renovare. Pe langa sistemul BREEAM (ce respecta cu precadere legislatia britanica si europeana) exista si alte tipuri de certificari ce recunosc cladirile sustenabile, printre cele mai folosite in Romania fiind de asemenea LEED (standard american) si WELL (sistem mai recent de certificare, care pune accent pe sanatatea si starea de bine a ocupantilor).
”Avand in vedere standardul european NZEB, competitia puternica pe piata imobiliara locala si nevoia de diferentiere, precum si principiile solide de sustenabilitate ale marilor corporatii (marii clienti ai industriei imobiliare), ne asteptam ca dezvoltatorii sa se alinieze la un viitor verde in ceea ce priveste sustenabilitatea cladirilor”, spune Despina Ponomarenco, Presedinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.
In contextul pandemic, interesul pentru sustenabilitatea si sanatatea cladirilor inregistreaza o crestere reprezentativa. Daca in urma cu cativa ani cladirile de birouri urmau cu precadere procese de certificare sustenabila, in prezent putem vedea numeroase proiecte logistice certificate sau in curs de certificare, adauga reprezentantul BREC.