Cu prilejul deschiderii oficiale a expozitiei internationale Construct Expo 2018, la data de 8 martie a.c., in intervalul orar 11.00-13.00, sala Centrului de Presa din cadrul complexului Romexpo - Bucuresti a fost gazda conferintei intitulate „Cine rezolva problemele sectorului de constructii cand Guvernul are cu totul alte teme pe agenda?”, organizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO.
Potrivit unui comunicat, semnat de presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu (dat publicitatii cu ocazia evenimentului), contextul economico-social general, la finalul anului 2017, a confirmat estimarile asociatiei, care indicau un trend descendent in constructii.
„Astfel, volumul valoric al activitatii in sectorul de constructii, in 2017, a continuat sa scada, mentinand in mod regretabil recesiunea tehnica pe care Eurostat a confirmat-o inca de la finalul anului 2016. Practic, anul trecut, volumul valoric a ajuns la 8,86 miliarde euro, ceea ce reprezinta un nivel minim al perioadei 2008-2017, reflectand o reducere substantiala fata de anul precedent. Mai mult, in 2017, statul a investit doar 26,7 miliarde lei, fata de 29,5 miliarde lei in 2017 si comparativ cu 41,3 miliarde lei in 2015. In schimb, venitul mediu brut pe salariat a fost in 2017 de 512 euro pe luna, in crestere cu +6,44% fata de precedentele 12 luni, in timp ce productivitatea medie anuala a fost de 23.047 euro pe salariat, in declin cu -7,3% fata de 2016. Ponderea in PIB a sectorului de constructii a scazut la 4,6% in 2017, in conditiile in care potentialul acestui domeniu economic este de circa 8%-9%. Revolutia fiscala continua, promovata de Guvern in 2017, a amplificat starea de impredictibilitate in ceea ce priveste echilibrele financiare precare ale societatilor de constructii”, se avertizeaza, printre altele, in comunicatul ARACO.
Dintre propunerile ARACO pentru iesirea din recesiune a pietei constructiilor, incepand cu 2018, se distinge ca prioritara relansarea urgenta, substantiala si responsabila a investitiilor publice, a POIM si celorlalte programe operationale comunitare cu efecte benefice directe in planul dezvoltarii infrastructurii de transport, hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termoenergetice si de transport energetic, infrastructurii de sanatate, educationale etc. „Prioritatea trebuie pusa pe proiecte, ceea ce va amplifica si atragerea de fonduri comunitare”, subliniaza oficialii ARACO. Pentru a vizualiza toate propunerile organizatiei, click aici!