Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) organizeaza pe noiembrie 2022, in intervalul orar 10:00 - 16:00, a XVI-a editie a Conferintei Nationale AAECR, avand ca tema "Performanta Energetica a Cladirilor: Cum ajungem la ZEB via nZEB?". Evenimentul va fi organizat online, pe platforma Zoom (sau similara).
"Strategia Valului de Renovare (octombrie 2020) a stabilit masuri care vizeaza cel putin dublarea ratei anuale de renovare energetica a cladirilor, pana in 2030. Revizuirea Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD, in decembrie 2021) modernizeaza cadrul de reglementare existent pentru a reflecta ambitii mari si nevoi mai stringente in domeniul schimbarilor climatice si al actiunii sociale prin standarde minime de performanta energetica, o mai buna calitate a aerului, digitalizarea sistemelor energetice pentru cladiri si lansarea infrastructurii pentru mobilitatea durabila. Propunerea include o definitie a cladirilor cu emisii zero (ZEB), a renovarilor profunde si a standardelor portofoliului de credite ipotecare. Introduce «pasapoarte de renovare», faciliteaza utilizarea de noi valori de performanta, inclusiv energia finala consumata de emisiile de carbon pe durata de viata, oferind totodata cetatenilor instrumente fiabile de informare asupra cladirilor (baze de date, registre digitale, ghisee unice).
Aceste ambitii sunt formulate cand in Romania nu se aplica decat arareori legislatia cu privire la cladirile cu consum aproape zero de energie (nZEB). Daca vrem sa tinem pasul cu UE, cadrul normativ si legislativ trebuie adaptat urgent, iar toti factorii interesati, de la autoritatile locale si centrale, auditorii energetici pentru cladiri si pana la mediul economic, sa actioneze cu maxima responsabilitate", motiveaza organizatorii.
Conform AAECR, printre subiectele ce vor fi atinse in cadrul evenimentului sunt:
cadrul legislativ european recent privind PEC si responsabilitatile factorilor implicati;
eficienta programelor de finantare a renovarii cladirilor in Romania (PO si PNRR);
tehnologii durabile pentru construirea/ renovarea de cladiri noi/ existente de tip nZEB;
sisteme inteligente in dotarea cladirilor. Repartitoarele de costuri-o solutie inteligenta?
studii de caz ce corespund modelelor nZEB definite in legislatia europeana si nationala;
protectia la radon in cladirile noi sau renovate – ghiduri de implementare
proiecte europene care pregatesc piata de eficienta energetica in viitorul apropiat.
Pentru informatii suplimentare, click aici!