RO EN
Coșul este gol

VEOLIA IASI: Investitii de 30 milioane lei in reabilitarea retelei de termoficare in 2018

Compania Veolia Energie Iasi anunta depasirea nivelului de investitii stabilit in contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica - productie, transport, distributie si furnizare in Municipiul Iasi”, nr. 61634/06.07.2012, modificat prin acte aditionale. Nivelul initial stabilit ca obiectiv al investitiilor era de 27.687.000,00 lei, insa compania a realizat pana la finalul anului 2017 investitii in suma de 30.597.908,22 lei.
Comparativ cu anul 2012, cand operatorul privat a preluat sistemul de termoficare, randamentul global al CET 2 a crescut de la 62,9% la 65,65%, nivelul anual al apei de adaos din retea raportat la volumul total a scazut de la 23% la 3,09%, iar gradul de continuitate a furnizarii energiei termice a crescut pana la 96,6%. Numeroasele proiecte de modernizare si reabilitare care au dus la cresterea randamentului sistemului si la scaderea in mod semnificativ a pierderilor de pe retea au determinat inclusiv premiera nationala din anul 2017, cand, in Iasi, tariful la gigacalorie pentru populatie a scazut de la 265,00 lei (TVA inclus) la 245,39 lei (TVA inclus). Compania Veolia Energie Iasi va continua programele de modernizare si reabilitare a retelelor de termoficare si in acest an.
„Inclusiv in luna martie a acestui an, compania a anuntat finalizarea lucrarilor de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica derulate de catre Municipiul Iasi, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2017-2019, pe magistrala I, 2xDN 500, intre Pod Ros si Podul de Piatra. Lucrarile vor continua cu reabilitarea a inca 12000 metri de traseu retea primara, in special in cartierul Dacia, b-ul Mangeron, strazile Arcu, Calea Chisinaului, Tutora, respectiv inca 12500 metri de traseu retea secundara in cartierele Tatarasi si Nicolina 1. Toate aceste lucrari vor limita pierderile de caldura si vor creste gradul de continuitate al serviciului, implicit cresterea randamentului sistemului.” au precizat reprezentantii operatorului privat de termoficare.
Compania Veolia Energie Iasi a convins mai multe institutii publice si private ca este o solutie pentru cladirile mari in vederea furnizarii de agent termic si de apa calda, in portofoliul de clienti deja racordati la sistemul centralizat de incalzire numarandu-se: hoteluri, centre comerciale, complexuri de birouri, institutii sanitare (Spitalul CFR, Spitalul Sf Spiridon -Clinica de chirurgie plastica), religioase (Bisericile Sf. Iulian din Tars, Invierea Domnului, Sf. Nicolae), de invatamant (15 crese, gradinite, scoli si licee), culturale (Ateneul Tatarasi, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”) hale industriale, service-uri auto si restaurante.
Pe de alta parte, eficienta sistemului de incalzire pe orizontala este subliniata inclusiv de parteneriatele pe care Veolia Energie Iasi le-a incheiat cu doua ansambluri rezidentiale diferite. Prin aceasta varianta, cladirile nu emit gaze poluante sau cu efect de sera in interiorul orasului, oferind, in acelasi timp, rezidentilor un sistem modern de incalzire, care poate fi integrat inclusiv in conceptul de Smart House, si care poate fi controlat de la distanta.
Conform sondajelor lunare realizate de compania Veolia, facturile celor racordati la sistemul centralizat de incalzire au fost in mod consecvent mai mici decat facturile celor cu centrale termice individuale, pentru toate lunile de iarna: „In luna februarie, intr-un bloc de pe strada Nicolina, numarul 93, ales prin sondaj, consumul mediu pentru clientii Veolia a fost de 271,57 RON, cu 12,7% mai putin fata de locatarii cu centrala individuala, care au platit 311,08 RON. Mai mult, economia de 40 de lei a celor racordati la sistemul centralizat nu include costurile de reparatii si revizii ale centralelor termice.” au exemplificat reprezentantii Veolia Energie Iasi.
In 2018, operatorul privat isi propune sa continue cresterea eficientei globale a sistemului de termoficare al orasului, dar si cresterea calitatii serviciului la clientul final prin modernizarea sursei de producere in cogenerare din CET 1, reabilitarea retelelor termice, programe de reabilitare a conductelor din subsolurile blocurilor, reabilitare a conductelor de distributie a apei calde de consum in blocuri, montare de statii de tratare, montare de pompe de recirculare apa calda si de robineti termostatici, achizitia si montarea de contori de energie termica cu citire la distanta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter