Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a semnat astazi, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Valcea, Constantin Radulescu, contractele de finantare pentru trei proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere din judetul Valcea, a caror valoare totala eligibila ajunge la circa 69,8 milioane euro (din care aprox. 59,3 milioane euro fonduri europene). Modernizarea infrastructurii rutiere din tara noastra inseamna castig pe mai multe planuri: de timp, de bani, de notorietate. Mai ales intr-un judet ca Valcea, unde potentialul industrial si turistic al zonei este foarte mare, speram noi ca va fi si dezvoltat corespunzator, a subliniat ministrul Nica.
Este vorba despre proiectele „Modernizare DJ 678, Limita Judet Olt - Dragoesti - Casa Veche - Dragioiu - Galicea - Bratia - Cremenari- Bercioiu - Ruda - Barsesti - Barza - Budesti (DN7 - E81)”, „Modernizare DJ 703G, Jiblea - Salatrucel - Berislavesti - Limita Judet Arges” si „Modernizare DJ 678 A, DN 64 (Tatarani) - Bratia Vale - Cocoru - Dealu Mare - Predesti - Corbii din Vale - Popesti - Ginerica - Limita Judet Arges”. Cele trei proiecte au in vedere adaptarea la cerintele actuale pentru un transport sigur a 78 km de drumuri judetene (incluzand, pe langa reabilitarea caii de rulare, si constructia si reabilitarea de poduri si podete, parcari laterale, alveole pentru mijloacele de transport in comun, pasarele, piste de biciclete, montarea de parapete si rigole etc) asigura legatura cu reteaua de drumuri nationale si europene.
Astfel, cei 41.600 de locuitori ai oraselor si comunelor tranzitate vor beneficia direct de imbunatatirea conditiilor de transport si de fluidizarea traficului, la fel ca si agentii economici din zona si turistii care viziteaza statiunea Calimanesti sau tranziteaza Valea Oltului.
Cele trei proiecte sunt finantate prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 - Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritate de investitii 6.1 - Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multi-modale.
Despre Programul Operational Regional 2014-2020
Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020 are ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa isi poata gestiona in mod eficient resursele si sa isi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.