Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, a investit 3,5 milioane de euro in transformarea unui depozit de materie prima in sectie de colectare si reciclare de mase plastice. Sectia este dotata cu cele mai moderne tehnologii de curatare si sortare, achizitionate de la liderii de piata europeni. Astfel, Grupul TeraPlast se pozitioneaza in top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, dupa capacitatea de procesare.
Decizia de a deschide o linie de reciclare a deseurilor din PVC rigid este un pas firesc pentru Grupul TeraPlast. Acesta vine in urma unei perioade de 2 ani de studiere a pietei si tehnologiilor internationale si intareste misiunea de a oferi solutii eficiente pentru oameni si mediu. Totodata, este si una dintre initiativele grupului de aliniere la tendintele majore din industria maselor plastice la nivel mondial, dar in special in directia responsabilizarii fata de societatea romaneasca, in care compania isi desfasoara activitatea de peste 120 de ani.
Alexandru Stanean, director general adjunct Grup TeraPlast: „In contextul problemelor legate de mediu si a nevoii de reciclare la nivel national, generate de faptul ca Romania este pe ultimul loc in UE la capitolul reciclare, Grupul TeraPlast vine cu o solutie pentru industria romaneasca in ceea ce priveste gestionarea eficienta a deseurilor din PVC rigid. Exista state din Europa in care a devenit obligatorie incorporarea in produsele din PVC a materialului reciclat, in anumite proportii. Provocarea majora este utilizarea unui reciclat cu o puritate inalta, care sa confere aceleasi proprietati produsului finit ca si materialul virgin, iar acest lucru se realizeaza folosind tehnologii avansate de sortare si curatare a deseului brut. TeraPlast este un producator matur, cu experienta, constient de anvergura unei astfel de initiative, drept dovada marimea investitiei facute si tehnologiile de care dispunem.”
Sectia de reciclare are o capacitate de productie de 12.000 tone/an, ceea ce pozitioneaza compania in top 10 reciclatori din Europa, in timp ce la nivel national este cel mai mare reciclator din PVC rigid. Investitia de 3,5 milioane de euro include liniile de reciclare, hala de productie, cladiri conexe si spatii de depozitare, precum si alte dotari specifice.
Functionarea liniei influenteaza activitatea TeraPlast atat la nivel de sustenabilitate a produselor, cat si in ceea ce priveste reducerea costurilor cu materiile prime in conditiile pastrarii calitatii produslui finit. Printre materiile ce pot fi reciclate de TeraPlast se numara profile de tamplarie PVC (capete si bare profile), profile tehnice, precum lambriuri, jaluzele si alte tipuri de profile (jgheab, canaleti, coltare, sine perdea etc.), deseuri post-consum, deseuri post-industriale, dar si tevi si fitinguri din PVC. TeraPlast colecteaza deseuri post industriale din Romania, iar din Europa colecteaza atat deseuri post-industriale, cat si post-consum.
Compania detine o expertiza avansata in acest segment complex de piata, fiind, prin prisma activitatii sale, un consumator regulat de PVC reciclat, dar si cel mai mare reciclator din Romania.
Piata europeana de deseuri din PVC rigid
Potrivit reprezentantilor TeraPlast, in Europa piata de deseuri din PVC rigid s-a ridicat la aproximativ 343.000 de tone / an la nivelul lui 2016, respectiv 420.000 tone anual, in 2017. Cele mai mari companii de reciclare la nivel european se afla in Germania, Marea Britanie si Franta, avand o cota de piata insumata de 65%. Totodata, primii 10 reciclatori din Europa proceseaza circa 56% din deseurile aflate in aceasta zona geografica.
Per total, la nivel european exista peste 100 de reciclatori, cu o capacitate instalata de aproximativ 700.000 de tone, iar in anul 2017 s-au reciclat 640.000 de tone in Europa. De asemenea, peste 60% dintre capacitatile instalate sunt destinate PVC-ului rigid, segment aflat in crestere, in timp ce restul de 40%, pentru PVC plastifiat, se afla in scadere.
Importanta reciclarii PVC
PVC, cunoscut si sub numele de vinil, este un material termoplastic extrem de durabil, produsele confectionate din acesta avand o durata medie de viata de 60 de ani. Reciclarea acestuia reprezinta, astfel, un proces esential pentru protejarea mediului inconjurator.
Prin reciclare putem contribui direct la conservarea resurselor naturale, reducand emisiile de gaze cu efect de sera si consumul de energie. Spre exemplu, pentru fiecare kg de PVC reciclat se pot economisi 2 kg de CO2. Totodata, putem reduce volumele mari de deseuri din PVC, in conditiile in care acest material poate fi reciclat de pana la 7 ori.
Asadar, pentru a proteja resursele naturale si a eficientiza consumul, luand parte la consolidarea unui mediu inconjurator cat mai durabil, este esential ca producatorii sa creasca cantitatea de materiale reciclate in crearea de noi produse din PVC.
Detalii Grupul TeraPlast
Cu o traditie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este in prezent cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe sapte linii de business: Instalatii & Amenajari, Profile tamplarie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate, Tamplarie termoizolanta si Tigla Metalica - prin brandul Wetterbest. Grupul TeraPlast este activ pe piata externa din octombrie 2017, dupa deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrica inaugurata dupa 1990 si aflata integral in proprietatea unei firme romanesti.
Facilitatile de productie ale companiilor din Grup sunt localizate in Parcul Industrial TeraPlast, dezvoltat pe o suprafata de peste 200.000 mp, in extravilanul municipiului Bistrita. In ultimii 10 ani Grupul TeraPlast a investit 246 de milioane de lei in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie, dar si in extinderea portofoliului de produse.
Incepand cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast - este listata la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul TRP.