Liviu Gabriel Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, si Vlad Gheorghe Oprea, primarul orasului Sinaia au semnat contractele de finantare pentru proiectele „Construire park&ride” si „Eco - bus”. Astfel, pentru reducerea emisiilor de carbon, obiectivul general comun al celor doua proiecte, investitiile se ridica la o valoare totala de peste 45 de milioane de lei.
Cele doua aplicatii sunt finantate din Programul Operational Regional 2014 - 2020, in cadrul Axei prioritare 3 - „Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de investitii 4e „Promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si a masurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific „Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila”.
Pentru realizarea obiectivului propus, Primaria Orasului Sinaia, beneficiar de fonduri Regio, va asigura conditiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei parti din transportul privat cu autoturisme, catre transportul public („Construire park&ride”), dezvoltand totodata un sistem de transport public de calatori atractiv si eficient („Eco-bus”). Prin implementarea acestor proiecte complementare, locuitorii orasului, precum si turistii care aleg ca destinatie statiunea Sinaia, vor beneficia de o parcare cu o capacitate de 300 de locuri, precum si de doua statii de reincarcare a autovehiculelor alimentate electric. De asemenea, beneficiile vizate includ cresterea capacitatii de transport public, extinderea traseelor rutiere si modernizarea sistemului de transport, prin introducerea unui sistem inteligent de management al traficului, al unui sistem de e-ticketing, precum si prin achizitionarea a 11 autobuze ecologice, nepoluante pentru transportul public de calatori.
Proiectul „Construire park&ride” are o valoare totala de 27.097.223,07 lei, din care peste 19 milioane de lei sunt alocati din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), aproximativ 3 milioane de lei provin din bugetul de stat, in timp ce peste 450 de mii de lei constituie cofinantarea beneficiarului. Perioada de implementare a acestui proiect este de 54 de luni, incepand cu 1 septembrie 2017.
Aplicatia „Eco-bus” vizeaza investitii a caror valoare totala se ridica la 18.314.932,44 lei, peste 13,5 milioane de lei este alocarea din FEDR, aproximativ 2 milioane de lei provin din bugetul de stat, cofinantarea beneficiarului avand o valoare de aproape 320 de mii de lei. Proiectul va fi implementat in perioada 25 februarie 2016 - 28 februarie 2021.
In prezent, in regiunea Sud Muntenia s-au inregistrat 1.161 de proiecte (inclusiv aplicatiile dedicate SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul judetului Prahova au fost depuse de solicitantii de fonduri Regio 302 cereri de finantare, avand o valoare solicitata de peste 1,9 miliarde de lei. Dintre acestea, 3 proiecte depuse in cadrul Axei prioritare 3, Prioritatea de investitii 4e, solicita fonduri de peste 62 de milioane de lei.