Avand in vedere faptul ca, pentru Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA, compania Termoficare Oradea SA reprezinta un colaborator important, actualmente, se ia in considerare o investitie comuna, prin asocierea celor doi operatori, intr-o centrala de cogenerare, pe baza de gaz.
In consecinta, dupa cum se precizeaza intr-o serie de documente ale producatorului de gaze naturale controlat de statul roman (ca actionar principal, cu 70%), in cadrul Romgaz a fost deja constituit un grup de lucru insarcinat cu intocmirea unui raport de oportunitate pentru realizarea unei investitii intr-o unitate de cogenerare de inalta eficienta, in comun cu operatorul sistemului centralizat de productie, transport si distributie a energiei termice din municipiul Oradea, subordonat edililor locali.
Acest proiect face parte din strategia de extindere a activitatii Romgaz pe segmentul productiei si furnizarii de energie electrica, initiata in anul 2013, prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut.
„Compania se dezvolta prin implementarea de tehnologii de ultima ora in domeniul explorarii geologice, productiei si inmagazinarii subterane a gazelor, aceste investitii fiind finantate din surse proprii sau externe. Pozitia economica si financiara a companiei este caracterizata prin stabilitatea profitului si lichiditate. Astfel, Romgaz se distinge in randul companiilor detinute de stat care indeplinesc toate conditiile de crestere economica, devenind una dintre cele mai mari companii din Romania”, subliniaza conducerea Romgaz.
Producatorul de gaze naturale deruleaza, actualmente, lucrari la o noua centrala cu o putere de 430 MW la Iernut (proiect estimat initial la circa 268 de milioane de euro, fara TVA, ajungand ulterior la mai mult de 300 de milioane de euro) si a anuntat anterior ca s-a avizat favorabil initierea lucrarilor de constructie a altei centrale in ciclu combinat (asemanatoare celei din Iernut), cu o putere instalata de 400-500 MW, amplasata in localitatea Mintia (langa Deva), pentru care isi propune sa finalizeze studiul de fezabilitate in luna august a.c. Potrivit cerintelor Romgaz, capacitatea instalata a viitoarei centrale de la Mintia a fost stabilita la 400 MW-500 MW, cu un randament de minimum 55%, datele finale urmand a fi comunicate dupa finalizarea studiului de fezabilitate. Valoarea investitiei este de circa 300 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate din surse proprii. In fapt, proiectul Mintia este in oglinda fata de cel de la Iernut, unde Romgaz reconstruieste centrala din localitate, ce va avea o putere instalata de 430 MW, cu peste 300 de milioane de euro.
Cel mai recent act aditional incheiat la 13 martie 2019 de Romgaz SA cu clientul sau, Termoficare Oradea SA, arata ca in perioada octombrie 2018 – octombrie 2019 sunt programate livrari de gaze naturale de pe piata concurentiala, in valoare de 177,82 milioane de lei, in crestere fata de valoarea raportata anterior.