RO EN
Coșul este gol

PMB: Rectificarea bugetului Capitalei, impusa de constructia bugetului de stat

Intr-o sedinta a Consiliui General, pe ordinea de zi se afla si proiectul de hotarare privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Bucuresti pe anul 2019. Pentru corecta informare a opiniei publice, Primaria Municipiului Bucuresti informeaza: Avand in vedere ca pana la momentul prezentarii proiectului de rectificare a bugetului PMB, Primaria Capitalei nu a primit bani in plus de la Guvern, respectiv diferenta din cotele defalcate din impozitul pe venit (cca. 800 de milioane de lei) - pentru ca nu s-a realizat rectificarea bugetului de stat, este necesara rectificarea atat a unor venituri prognozate a fi incasate la bugetul Capitalei, cat si reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent.
Subliniem faptul ca, prin aceasta rectificare bugetara, Primaria Capitalei depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea serviciilor de utilitate publica (transport, iluminat, furnizare agent termic, sanatate etc.), NU efectueaza taieri de buget care pericliteaza buna functionare a orasului, ci, mai mult, prioritizeaza domeniile importante. Subliniem faptul ca nu s-au taiat, asa cum se afirma public, bani de la "scoli, iluminat, alimentare cu apa" ci au fost pastrate in buget acele sume care pot fi cheltuite in exercitiul bugetar curent (pana la sfarsitul anului). Pe parcursul executiei bugetare sumele pot fi completate prin alte modificari/rectificari bugetare. (S-au avut in vedere stadiul lucrarilor de investitii, derularea procedurilor de achizitie publica etc.)
Concret, bugetul sanatatii nu este afectat ci, dimpotriva, va creste cu peste 51 de milioane de lei. De asemenea, creste si bugetul alocat subventiilor RADET cu peste 162 milioane lei, astfel incat furnizarea agentului termic sa nu fie afectata.
Reamintim faptul ca, inca din luna februarie Primarul General, Gabriela Firea, tragea un semnal de alarma referitor la situatia financiara a Capitalei intr-o scrisoare deschisa si, ulterior, intr-o serie de conferinte de presa, respectiv reducerea cu 25 % a veniturilor pentru Primaria Capitalei, ca urmare a modului in care a fost construit bugetul de stat in anul 2019. La acea data nu au existat reactii ale persoanelor publice fata de decizia guvernamentala, desi urmarile erau previzibile: o prioritizare mai stricta, cu accent pe utilitati publice si investitii si o reanalizare a alocarilor in celelalte domenii.
Ulterior, in luna mai, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului modificarea bugetului de stat la urmatoarea rectificare bugetara, in sensul suplimentarii bugetului PMB cu 800 de milioane de lei. Majorarea a fost solicitata nu ca o favoare, ci tocmai pentru ca Municipiul București să fie tratat în mod egal cu alte unitati administrativ-teritoriale, si anume sa nu incaseze in acest an mai putin decat alocarea din anul 2018. Este vorba despre o diferenta de 393,5 de milioane de lei, la care se adauga suma de 415,8 miloane de lei - pentru acoperirea diferentei neincasate de Municipiul Bucuresti din impozitul pe venit, in anul 2019, pana in prezent, in comparatie cu incasarile de anul trecut.
Totodata, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului, la acea data, imprumuturi din Trezoreria Statului pentru acoperirea unor domenii prioritare precum: subventia acordata bucurestenilor pentru energia termica, subventia pentru serviciul de transport public, investitii complementare si cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finantate din fonduri europene si 4 dintre marile proiecte de investitii ale Capitalei.
Primaria Municipiului Bucuresti, in calitate de ordonator principal de credite, are posibilitatea de a propune atat reduceri cat si majorari de buget, in functie de situatiile specifice intervenite pe parcursul anului, cu toate acestea a aplicat principiul colaborarii si al dialogului in relatia cu institutiile subordonate si a tinut cont de raspunsurile acestora in pregatirea rectificarii bugetare. Este un tratament de care Capitala, la randul sau, nu a beneficiat la momentul elaborarii bugetului de stat, atunci cand nu a fost consultat de Guvern in privinta modului de alocare a sumelor pentru Municipiul Bucuresti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter