Prioritatile de investitii ale edililor din Oradea au fost prezentate pe larg, la data de 15 ianuarie 2019, de primarul Ilie Bolojan, impreuna cu viceprimarii Mircea Malan si Florin Birta, in cadrul unei conferinte organizate ad-hoc, se arata intr-un comunicat al municipalitatii din Oradea.
„In urma analizei situatiei economice a municipiului Oradea, in urma analizei portofoliului de proiecte pe care le avem castigate sau pe care le avem in momentul de fata depuse spre finantare, am identificat cinci prioritati pe care ne propunem sa le urmarim in 2019. Acestea sunt: accesarea fondurilor europene, sustinerea proiectelor strategice ale municipiului Oradea, achizitia de aparatura performanta si crearea de conditii mai bune in spitalele din Oradea, revigorarea zonei centrale si cresterea economica a orasului. Asta nu inseamna ca proiectele la care se lucreaza in prezent sau altele, planificate pentru 2019, nu vor fi continuate, dar sumele alocate anul acesta si concentrarea unor proiecte pe aceste zone ne obliga sa avem aceste prioritati”, a subliniat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, in deschiderea conferintei.
Absorbtie efectiva de peste 39 milioane de euro
In continuare viceprimarul Mircea Malan a vorbit despre prima prioritate a municipiului, respectiv accesarea fondurilor europene, prezentand o situatie la zi. „Principala sursa de finantare a proiectelor orasului a fost si va ramane in continuare accesarea fondurilor nerambursabile. In acest exercitiu financiar, Primaria municipiului Oradea a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Mai mult de 174 milioane de euro reprezinta valoarea totala a proiectelor depuse si care au contract de finantare semnat, restul de peste 126 de milioane de euro ramanand acele proiecte depuse spre finantare, dar care inca nu au contractul de finantare semnat si cateva chiar aflate in pregatire, urmand a fi depuse in termen cat mai scurt. In anul care a trecut am reusit sa atragem efectiv, sa avem o absorbtie completa de peste 39 milioane euro”, a spus viceprimarul Mircea Malan.
Potrivit comunicatului, acesti bani se regasesc in proiecte foarte importante, cum ar fi proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare centralizat al orasului. In perioada urmatoare urmeaza sa fie depusa si cererea de finantare pentru retele - etapa a III-a, proiect prin care se vor inlocui 25 kilometri de conducte si se vor reabilita mai multe puncte termice.
Cel mai probabil in luna ianuarie a.c. se va incheia, potrivit edililor oradeni, contractul de finantare pentru obiectivul „Nufarul I”, in valoare de aproape 20 milioane de euro. Un alt proiect din resursele proprii ale orasului si ale societatii Termoficare Oradea vizeaza achizitia grupului 7, respectiv noua turbina.
Alte proiecte castigate cu fonduri europene sunt cele care se refera la transportul public: proiectul privind continuarea liniei de tramvai pe Calea Aradului - Peta - Universitate - Cantemir, care se afla in executie, apoi cele doua contracte incheiate care vizeaza achizitia a 20 de noi tramvaie si proiectul RO-HU, care cuprinde achizitia a sapte autobuze cu norma de poluare Euro 6, alaturi de cele zece autobuze hibrid care vor fi cumparate in perioada urmatoare.
Totodata, vor urma investitii destinate a reabilita unitatile de invatamant din oras, precum Liceul Onisifor Ghibu, Scoala Dacia, Gradinita nr. 20 si Liceul Ortodox, toate acestea avand deja incheiate contractele de finantare. Alte proiecte urmaresc construirea in Parcul Industrial a unei crese si a unei gradinite, dar si investitii in reabilitarea gradinitelor existente.
Sustinerea proiectelor strategice prin infrastructura
Asigurarea unei bune conectivitati a orasului Oradea cu zonele care se dezvolta, cu zona metropolitana, cu sistemul european de autostrazi este foarte importanta. Astfel, pe langa conectarea rutiera se doreste si conectarea aeriana si feroviara, dupa cum au explicat edilii municipiului Oradea.
„Un proiect important pe care ne propunem sa il sustinem si anul acesta este legatura orasului Oradea cu viitoarea autostrada Transilvania, cu nodul rutier situat in nordul localitatii Biharia. Gestionarea unor zboruri externe de pe Aeroportul Oradea ramane o prioritate pentru noi, chiar daca aeroportul nu este in administrarea orasului Oradea, dar ne aratam disponibilitatea de a intra in actionariatul aeroportului, pentru a asigura subventii si acoperirea unor costuri de operare pentru aeroport, in asa fel incat sa se poata dezvolta curse externe catre aeroportul din Oradea. De asemenea, proiectul de electrificare si modernizare a liniei de cale ferata Episcopia Bihor - Cluj Napoca este unul foarte important pentru municipiul Oradea”, a subliniat Ilie Bolojan.
Un alt element important pentru dezvoltarea strategica este constituit de consolidarea invatamantului universitar. In acest sens, Primaria municipiului Oradea are un parteneriat cu Universitatea Oradea care urmareste sustinerea campusului integrat prin construirea de camine studentesti, de cladiri necesare desfasurarii cursurilor sau de laboratoare.
Tot un proiect strategic il reprezinta aliantele regionale. Marile orase din aceasta parte de tara, dar nu numai, au un interes comun pentru punerea pe agenda publica a unor proiecte care sa aduca beneficii.
„In acest context, ne gandim la axa de circulatie rutiera Polonia -Grecia, care ar urma sa treaca si prin Oradea, pe relatia Oradea -Arad - Timisoara si care, daca ar fi realizata in anii urmatori, ar genera o legatura rutiera foarte buna pentru zona noastra. De asemenea, electrificarea si modernizarea liniei de cale ferata Oradea -Arad ar inchide acest aliniament de conectare Cluj-Napoca - Timisoara si ne-ar permite ca in circa o ora si jumatate, poate mai putin, sa ajungem cu trenul de la Oradea la Cluj-Napoca", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Aparatura performanta si conditii mai bune in spitale
Potrivit edililor orasului, Oradea are o caracteristica aparte, fiind singurul municipiu resedinta de judet din Romania in care toate spitalele sunt in gestionarea primariei, prin urmare, responsabilitatea municipalitatii pentru conditiile din spitale este foarte mare. Asadar, a fost o prioritate pentru Primaria Oradea de a asigura in mod direct, prin diverse parteneriate cu Ministerul Sanatatii sau prin credite dotarile necesare spitalelor oradene.
Doua proiecte importante in acest an sunt cele care urmaresc cresterea eficientei energetice la cele doua spitale: Spitalul Judetean Bihor si Spitalul Municipal Oradea. Totodata, se vor pune in practica procedurile de achizitie a aparaturii castigate prin fonduri europene de la modernizarea si mutarea blocului operator de la maternitate la achizitia de RMN, computer tomograf, a unui laborator de analize complet automat sau in vederea modernizarii si extinderii UPU.
„Vom avea astfel doi ani importanti in ceea ce priveste modernizarea spitalelor din Oradea care, la final, vor face sa avem conditii incomparabil mai bune si capacitate mai buna de a trata pacientii in spitalele din Oradea”, a adaugat primarul Ilie Bolojan.
Revigorarea zonei centrale
Proiectul revigorarii zonei centrale va cuprinde lucrari de reabilitare a fatadelor, iar edilii afirma ca anul acesta vor exista zeci de cladiri cu schelele montate pe ele, concomitent cu extinderea spatiilor pietonale, atragerea de investitii in zona centrala, finalizarea parcarii din strada Independentei si inceperea lucrarilor la parcarea din zona Vointa si de pe str. Brasovului. Astfel, pe masura ce spatiile pietonale se extind, se doreste crearea unor spatii de parcare in afara carosabilului, in asa fel incat oamenii care doresc sa ajunga in centru sa aiba unde sa-si lase autoturismele.
In ceea ce priveste extinderea zonelor pietonale, in aceasta primavara vor intra in executie Piata Ferdinand, malul stang al Crisului si strada Aurel Lazar. Alte cladiri din zona centrala urmeaza sa fie puse in valoare, prin reabilitare, respectiv Casa Darvas, Muzeul Masoneriei, cladirea Primariei Oradea si Palatul Greco-Catolic, care odata reabilitate, vor fi puse in valoare si vor deveni puncte noi de atractie.
Pentru a schimba aspectul zonei centrale, Primaria Oradea doreste si atragerea investitiilor private in centru, prin deschiderea de noi locatii, concesionarea unor amplasamente pe malul Crisului, constructia de cladiri noi in zona centrala, toate acestea reprezentand motoare de schimbare a acestei zone.
Cresterea economica a orasului – un obiectiv important
Cresterea economica a orasului ramane un obiectiv important si se afla in stransa legatura cu cresterea calitatii invatamantului preuniversitar si raportarea acestuia la realitatile pietei economice. In acest sens, anul acesta se va finaliza internatul de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu scopul de a pregati tineri pentru companiile din Oradea, existand deja un proiect care prevede din toamna locuri de cazare gratuite si burse pentru elevii care vor veni la scoala profesionala. Totodata, Primaria municipiului Oradea, impreuna cu Forumul Democrat German, va sustine finantarea invatarii de catre toti profesorii de Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” a limbii germane, in asa fel incat in urmatorii ani predarea tuturor materiilor sa se faca in limba germana. Se doreste in acest fel ca aceasta componenta a cunoasterii limbii germane sa devina un factor suplimentar de atractie a investitorilor la Oradea.
Anul 2019 va fi primul an in care se va pune in practica programul IT „Realizeaza-te in Oradea", cei care vor investi si vor pune bazele unei afaceri in domeniul IT urmand sa primeasca diferite facilitati, scutiri de impozite etc.
„O alta masura dedicata cresterii economice este sustinerea constructiei de locuinte in Oradea, in asa fel incat sa avem o oferta diversa, care va ramane o prioritate si anul acesta si, nu in ultimul rand, este important sa asiguram parteneriate cu persoanele juridice private care doresc sa investeasca in Oradea, sa le punem la dispozitie parcele in parcurile industriale si sa avem un comportament proactiv fata de mediul de afaceri din Oradea", a conchis primarul Bolojan.
Alte investitii importante pentru 2019
Viceprimarul Florin Birta a prezentat in cadrul conferintei situatia locurilor de parcare din Calea Aradului si solutiile gandite de Primaria Oradea pentru inlocuirea parcarilor care vor disparea.
„Asa cum se stie, de curand s-au finalizat lucrarile la sensul giratoriu din Calea Aradului, iar cand vremea va deveni favorabila, vor incepe lucrarile la linia de tramvai de la intersectia strazii Aviatorilor cu Calea Aradului. Tot atunci va incepe si constructia efectiva a liniei de tramvai pe mijlocul Caii Aradului. Astfel se vor desfiinta locurile de parcare folosite acum pe Calea Aradului, atat cele de pe partea dreapta, cat si cele de pe partea stanga, aproximativ 100 de locuri de parcare, plus alte aproximativ 50 de locuri adunate din zonele unde se parca si pe trotuare. Primaria Oradea a cautat solutii pentru mutarea acestor locuri de parcare in spatele blocurilor, tocmai pentru a nu-i afecta pe locuitorii zonei . Astfel, municipalitatea vine cu doua propuneri, prima este ca in arealul cuprins intre Calea Aradului - str. Vladeasa si str. Fagurelui, respectiv in acea curte de blocuri, sa fie amenajate circa 200 de locuri de parcare. In acest sens, va avea loc exproprierea a trei imobile si a 12 garaje. Pe cealalta parte, in arealul Calea Aradului - str. Henrik Ibsen - str. Cornitelului - str. Lalelelor vor fi amenajate inca 100 de locuri de parcare, prin exproprierea a trei imobile de pe str. Lalelelor. Important de mentionat ca se vor crea trei zone de acces din Calea Aradului, doua inspre str. Fagurelui, iar unul inspre str. Lalelelor”, a explicat viceprimarul Florin Birta.
In continuare, urmeaza ca in sedinta Consiliului Local Oradea, de la finele lunii ianuarie a.c., sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici ai acestei investitii, dupa care sa fie demarata procedura pentru proiectarea si executia lucrarii.
In alta ordine de idei, recent, a fost incheiat si contractul pentru solutia inovatoare denumita „Pasajul pe sub B-dul Magheru”, care va face legatura intre Aleea Strandului si Parcul Traian si extinderea Podului Dacia la sase benzi. Valoarea estimata a contractului a fost de 18.500.000 de lei, fara TVA, iar valoarea contractului incheiat cu firma castigatoare a fost de 14.500.000 de lei, fara TVA. Firma castigatoare este aceeasi care a realizat si Podul Centenarului, termenul pentru proiectare si obtinerea autorizatiilor de construire fiind de trei luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor. Urmeaza ca in jurul datei de 1 mai 2019 sa inceapa efectiv lucrarile, care vor dura aproximativ 12 luni.
In ceea ce priveste proiectul Bulevardul Nufarul – Cantemir, edilii din Oradea informeaza ca se lucreaza acum la proiectare, urmand ca apoi sa inceapa procedura licitatiei pentru executie, iar undeva in vara anului in curs, respectiv in lunile iunie -iulie, sa inceapa efectiv lucrarile, in saptamana 21-27 ianuarie 2019 urmand sa demareze si licitatia pentru cele doua pasaje din centrul civic.