Infrastructura educationala se confrunta cu diferite probleme. In perioada 2007-2013 au fost finantate 501 proiecte cu o valoare totala de peste 2,8 miliarde de lei au fost implementate prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013 cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru „imbunatatirea calitatii infrastructurii de invatamant obligatoriu, continuand vocatia centre de instruire si infrastructura campusului universitar". Aceste proiecte au fost implementate in perioada 2009-2015. In perioada 2016-2023, pentru imbunatatirea infrastructurii educationale sunt disponibili aproape 845 de milioane de Euro.
Mai multe rapoarte de evaluare a programelor finantate din fonduri europene precum si Strategia Nationala privind Infrastructura Educationala 2017-2023 au semnalat deficiente privind calitatea proiectelor privind infrastructura educationala. Slaba calitate a proiectelor nu se refera, doar la slaba calitate a proiectelor tehnice, insa este semnalat inclusiv acest aspect. Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Bucuresti (OAR-FB) si-a propus sa dezvolte propriile instrumente care sa imbunatateasca calitatea procesului de proiectare specific unitatilor de invatamant. OAR-FB intelege ca proiectele publice constituie o sursa importanta de venituri pentru anumiti membrii ai sai, si isi doreste sa dezvolte instrumente care sa le permita acestora sa isi imbunatateasca activitatea. In acest sens OAR-FB a infiintat Grupul de Lucru - Scoli.
Scopul Grupului de Lucru-Scoli (GdL-Scoli) este de a dezvolta instrumente utile si relevante pentru proiectanti, care sa conduca la cresterea calitativa a proiectelor si implicit a cladirilor finale. Instrumentele vor fi dezvoltate in functie de problemele identificate de catre membrii, care s-au confruntat cu acestea. Atat identificarea problemelor cat si elaborarea solutiilor va fi determinata de gradul de implicare a membrilor.
GdL - Scoli a demarat un proiect comun al OAR-FB impreuna cu AICPS, pentru elaborarea unui ghid privind interventiile de expertizare, reabilitare si modernizare a cladirilor existente cu functiune Educationala - Proiectul are in analiza proiectele tip in forma de ”U” dezvoltate in perioada anilor 1960.
GdL - Scoli sprijina initiativa Usa de la Scoala, care isi propune dezvolte un instrument de informare corecta a proiectantilor, a furnizorilor cat si a autoritatilor locale, privind implementarea corespunzatoare a tamplariilor in unitatile de invatamant.
GdL - Scoli isi propune sa dezvolte si alte instrumente in functie de nevoile semnalate de catre membrii OAR-FB, in aceste sens va invitam sa ne transmiteti propunerile dumneavoastra pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. cu titlul Propunere GdL-Scoli.