Ion Stefan, ministrul lucrarilor publice, dezvoltarii si administratiei, a semnat 117 ordonantari la plata, in valoare de peste 12,3 milioane de euro, pentru proiecte derulate prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020.
Sumele (din FEDR si cofinantare din bugetul de stat) sunt destinate firmelor private, unitatilor administrativ-teritoriale (UAT), institutiilor publice si Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR), pentru decontarea cererilor de rambursare si de plata depuse la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.
„Am spus ca am ca prioritate sa urgentam si sa fluidizam depunerea cererilor de rambursare si de plata a tuturor facturilor restante pentru lucrarile si investitiile facute prin programele coordonate de minister, iar suma de 12,3 milioane de euro din POR reprezinta doar o prima transa. Platile vor continua si in zilele urmatoare pentru ca interesul nostru este sa ajutam beneficiarii sa-si continue si sa finalizeze investitiile demarate”, a precizat ministrul Ion Stefan.
Astfel, au fost aprobate ordonantari pentru beneficiari din Bucuresti, Deva, Oravita, Tautii Magheraus, Arges, Sinaia, Focsani, Bezdead, Fagaras, Iasi, Cisnadie, Piatra Neamt, Dolj, Oradea, Cluj-Napoca, Caracal, Resita, Lungesti, Mehedinti, Vrancea, Zalau, Bicaz, Buhusi, Miercurea Ciuc, Rosiorii de Vede, Bratovoesti, Calan, Bistrita, Targoviste, Ludus si Lungesti. Intreaga lista a beneficiarilor va putea fi consultata pe site-ul ministerului, la rubrica Transparenta/Plati/Plati POR.
POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care Romania poate accesa fondurile europene structurale si de investitii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), in perioada actuala de programare. Alocarea estimata se ridica la 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezinta sprijinul UE (prin FEDR), iar 1,52 miliarde de euro - contributia nationala. Autoritatea de Management a programului functioneaza la nivelul MLPDA.
POR 2014-2020 finanteaza proiecte care contribuie la obiectivul general de crestere a competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, a infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa-si poata gestiona in mod eficient resursele si sa-si valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.