RO EN
Coșul este gol

MFE: Atragerea fondurilor europene este principala sursa de dezvoltare pentru 2020

In cadrul unui eveniment care a avut loc in prezenta Dnei. Raluca Turcan, viceprim-ministru in Guvernul Romaniei, Dl. Marcel Ioan Bolos a preluat mandatul de ministru al Fondurilor Europene.
„Daca ne uitam la dimensiunea resurselor de stat pe care le avem la dispozitie, vom constata ca atragerea fondurilor europene va reprezenta pentru multi ani de acum inainte principala sursa de dezvoltare. Mandatul domnului Bolos are o insemnatate deosebita pentru ceea ce inseamna dezvoltarea prin investitii in Romania”, a declarat Dna. Raluca Turcan, viceprim-ministru.
Domnia sa a adus in discutie principalele provocari ale mandatului Dl. Bolos, dar a oferit si solutii: „Veti avea un mandat dificil, dar profesionalismul dumneavoastra ma face sa fiu increzatoare. De aceea evitarea riscului dezangajarii si folosirea la capacitate maxima a fondurilor europene in exercitiul financiar urmator sunt deopotriva importante si vitale pentru dezvoltarea Romaniei. Toata lumea intreaba de unde luam bani in conditiile in care dezastrul din bugetul national este atat de mare. Daca la nivelul fondurilor europene merge bine, reverberatiile se vor simti si in alte domenii: educatie, sanatate, dezvoltare regionala, infrastructura.”
De asemenea, Dna. Turcan a pus accentul si pe redirectionarea fondurilor europene nefolosite in anumite domenii astfel incat sa nu existe riscul pierderii lor: „Banii nefolositi pot sa fie redirectionati catre proiecte de investitii. Pe fond, investitiile sunt principala sursa de dezvoltare. Cand se fac investitii apar noi locuri de munca, se incaseaza taxe si impozite la visteria statului si se creeaza plus valoare. Este un cerc de prosperitate pe care putem sa-l obtinem prin investitii.”
Ministrul Fondurilor Europene, Dl. Marcel Ioan Bolos, a detaliat riscurile din prezent privind atragerea fondurilor europene: „Exista riscul de dezangajare mentionat de doamna viceprim-ministru. Suma din ultima raportare este de aproximativ 600 milioane euro, din care cea mai mare parte – 300 milioane euro, este la nivelul Programului Operational Regional. De la momentul la care am fost investiti membri ai Guvernului am avut intalniri cu reprezentantii autoritatilor de management. Chiar in cursul zilei de ieri am fost la Ministerul Dezvoltarii Regionale, unde am vrut sa ne asiguram ca am luat toate masurile care sunt necesare pentru ca acest risc de dezangajare, de pierdere a banilor sa poata fi diminuat cat mai mult. Ca obiectiv de performanta vrem sa tindem spre zero pierdere de bani europeni. Sigur ca acesta este un obiectiv de performanta indraznet pentru ca mai avem doar doua luni pana la sfarsitul acestui an calendaristic, dar ne mobilizam cu toate fortele ca sa evitam acest risc de dezangajare, care este prioritatea numarul 1 pe termen scurt, asa cum am mentionat”.
Oficialul MFE a mentionat printre prioritatile mandatului demararea negocierilor cu Comisia Europeana pentru pregatirea temeinica a viitoarelor programe operationale: „Avem ca obiectiv prioritar pregatirea urmatoarei perioade de programare, si anume exercitiul financiar 2021-2027. Nu mai avem voie sa repetam greselile din trecut. In acest context, ne-am fixat la nivelul MFE sa avem Acordul de Parteneriat impreuna cu arhitectura institutionala a programelor ca sa le putem transmite Comisiei Europene pana in trimestrul I al anului urmator si sa avem o prima discutie cu Comisia Europeana. Speram ca anul 2021 sa fie cel in care sa pornim cu dreptul in absorbtia de fonduri europene. Desigur ca pe langa aceste documente strategice mai avem in vedere pregatirea portofoliului de proiecte mature de infrastructura pentru ca, tot incepand cu anul 2021, Romania sa aiba proiectele deja pregatite pentru a putea fi implementate si pentru a fi cu un pas inainte fata de ceea ce s-a intamplat in actuala perioada de programare. Acestea sunt conditii de normalitate si bun simt.”
Ministrul a pus accentul si pe transparenta activitatii autoritatilor de management: „Vom stabili ca la un anumit interval de timp sa fie postate pe platformele de socializare si pe site rapoarte cu principalele activitati ale autoritatilor de management in decursul unei perioade de timp. Ca sa putem fi respectati, trebuie sa respectam beneficiarul si sa avem o deschidere totala spre cei care au contracte de finantare. Aceste rapoarte vor fi informatiile transmise societatii civile, societate cu care vom colabora si pe care o vom consulta.”
Una dintre cele mai importante masuri din viitoarea perioada de programare va fi simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene: „Simplificarea procedurala este asteptata de toata lumea. Cererile de finantare nu mai trebuie sa fie la fel de stufoase pentru beneficiari si pentru cei care aplica in cadrul apelurilor de proiecte. Trebuie sa spun ca aceasta este prioritatea noastra, a Guvernului Orban.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter