Mai putina birocratie, reguli mai simple, o mai mare transparenta, un sistem de control imbunatatit fac parte din masurile de reforma semnificativa aplicabile finantarilor europene, agreate de Parlamentul European si de Consiliul UE in data de 20 decembrie. Pentru prima data in istoria bugetului UE, numarul normelor financiare a fost redus la jumatate, volumul lor total a scazut cu 25% si exista un set comun de reglementari aplicabil tuturor modalitatilor de gestiune, atat de Comisie, cat si de statele membre.
Comisarul european pentru buget si resurse umane Gunther H. Oettinger a declarat: "Ma bucur ca am ajuns la un acord privind reglementarile finantarii europene inainte de finalul acestui an. Noile norme vor simplifica obtinerea de fonduri europene si vor reduce birocratia, in beneficiul tuturor. Acest lucru va implica mai putine documente, va lasa mai putin loc pentru greseli, va elimina duplicarea auditurilor si va permite un sistem de control mai bun cu costuri mai mici. Avem astfel o baza solida pentru pregatirea generatiei viitoare de programe UE, cu garantia ca fiecare euro din bugetul UE genereaza valoare adaugata."
Simplificarea obtinerii de fonduri europene si imbunatatirea cooperarii administrative includ:
• furnizarea unui numar mai mic de informatii si specializarea acestora;
• luarea in considerare a activitatilor de voluntariat;
• utilizarea rezultatelor controalelor deja efectuate de autoritatile nationale sau partenerii internationali;
• extinderea utilizarii platii rezultatelor sau a sumelor forfetare.
Un cadru normativ revizuit va avea ca rezultat o importanta mai mare a fondurilor UE si o mai mare flexibilitate a bugetului prin intermediul unor noi instrumente, cum ar fi garantiile bugetare si a unor reguli mai simple pentru combiinarea fondurilor nationale cu cele europene, precum si a finantarilor nerambursabile cu instrumente financiare.
Etape urmatoare
Parlamentul European si Consiliul trebuie sa aprobe oficial textul ce reflecta acordul politic la care s-a ajuns in decembrie.
Context
Regulamentul financiar stabileste principiile si procedurile de punere in practica a bugetului UE. In ultimii 30 de ani, numarul regulilor financiare generale incluse in el a crescut exponential, iar cel al regulilor aplicabile doar anumitor sectoare s-a marit si el. Procesul de simplificare a inceput in 2012 si a implicat deja o serie de revizuiri ale normelor. O consultare publica privind o noua revizuire a Regulamentului a fost realizata in lunile aprilie-mai 2016.