Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a semnat autorizatia de construire in vederea demararii lucrarilor de executie pentru ultimul din cele cinci sectoare care fac parte din Drumul Bistritei, drum ce va fi reabilitat cu fonduri europene. Fiind cuprins intre pozitiile kilometrice 0+000 si 16+933,100, sectorul in cauza al drumului judetean 161 este inclus in proiectul de imbunatatire a infrastructurii rutiere de importanta regionala - Traseu Regional Transilvania de Nord, Drumul Bistritei.
„Faptul ca, la un interval extrem de scurt dupa ce am semnat contractul de finantare am reusit sa emitem autorizatiile de construire pentru toate sectoarele aferente Drumului Bistritei se explica prin dorinta de a implementa cat mai prompt acest proiect european. In aproximativ doua luni, dupa validarea de catre SEAP a documentatiei, societatile interesate vor putea deja depune oferte de lucrari”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
Necesitatea reabilitarii tronsonului de drum judetean ce face legatura intre drumul national DN16 (Reghin-Apahida) si drumul national DN1C (Cluj-Napoca-Dej) a fost determinata de starea tehnica extrem de degradata a acestuia. In prezent, sectorul in cauza are numeroase portiuni pe care imbracamintea asfaltica lipseste, sistemul de colectare si evacuare a apelor pluviale nu functioneaza corespunzator, exista numeroase denivelari si gropi precum si podete de descarcare a apelor nefunctionale sau chiar lipsa.
In concret, lucrarile de modernizare si reabilitare a drumului care strabate localitatile Gadalin si Bontida vor consta in largirea platformei drumului pana la 8 metri, din care partea carosabila va fi de 6 metri. In acelasi timp, vor fi asternute pe intreaga suprafata a sectorului covoare din piatra sparta, beton asfaltic si strat de uzura, se vor realiza acostamente pe ambele parti, se vor amenaja benzi de incadrare, pavele pietonale si rigole, se vor construi sau reabilita 16 poduri si podete. Totodata, vor fi amenajate statii de autobuz, se vor edifica 150 de metri de ziduri de sprijin in zonele cu risc de alunecare, vor fi montati parapeti metalici si se vor amenaja numeroase parcari si treceri de pietoni.
In lungime totala de cca. 83 de kilometri si traversand noua comune clujene, Drumul Bistritei va oferi, la finalul lucrarilor, atat locuitorilor din zona cat si celor care il tranziteaza zilnic, conditii optime de trafic. Pentru implementarea proiectului vizand reabilitarea Drumului Bistritei, Consiliul Judetean Cluj a accesat la finalul anului 2017 fonduri europene nerambursabile in cuantum de 127.300.650,72 lei, cofinantarea necesara de la bugetul judetului fiind de doar 2%, respectiv 3.014.649,8 lei.