Consiliul Judetean intentioneaza sa reabiliteze o serie de monumente istorice. Valoarea estimata a lucrarilor este de aproximativ 4 milioane de lei.
In acest sens, pe lista de prioritati se afla si Casa Memoriala “Constantin Negruzzi” din satul Hermeziu, comuna Trifesti. Restaurarea imobilului va fi posibila in cadrul Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova, finantat de Uniunea Europeana, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adreseaza zonei aflate la frontiera dintre cele doua state. Programul prevede actiuni de cooperare transfrontaliera in beneficiul statelor membre ale UE, care se invecineaza. Proiectul “Circuit turistic international de promovare a patrimoniului cultural istoric” va fi realizat in parteneriat cu Raionul Straseni.
Conacul familiei Negruzzi a fost construit in perioada 1807-1810, iar in anul 1995 a fost inaugurat ca muzeu. Ansamblul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi in anul 2015 si are in componenta casele familiei Negruzii, Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena” si un parc. In cadrul proiectului, se intentioneaza inlocuirea tamplariei, refacerea instalatiilor electrice, sanitare si termice. Totodata, vor fi reabilitate si instalatiile exterioare de apa si canalizare, vor fi amenajate trotuare si alei in jurul cladirii, iar acoperisul imobilului va fi reaparat. Suma necesara estimata pentru realizarea proiectului este de 300.000 de euro.
Muzeul Mihai Eminescu, propus pentru a fi reabilitat cu bani europeni
Muzeul “Mihai Eminescu”, din Parcul Copou, se afla pe lista de prioritati a Consiliului Judetean si urmeaza sa fie reabilitat in cadrul programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020, prin proiectul “Educatie si cultura fara frontiere”, in parteneriat cu Raionul Falesti. Cladirea in care functioneaza muzeul are nevoie de interventii la acoperis, iar instalatiile electrice, sanitare si termice trebuie reabilitate. De asemenea, sunt necesare montarea balustradelor si a indicatoarelor pentru persoanele cu dizabilitati, inlocuirea tamplariei exterioare si amenajarea de trotuarelor si aleilor. Valoarea estimata a lucrarilor este de 300.000 de euro fara TVA.
Muzeul a fost deschis in anul 1989, la implinirea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului Mihai Eminescu. Institutia de cultura din subordinea Muzeului National al Literaturii Romane Iasi gazduieste, in cele trei sali, expozitii dedicate operei eminesciene.
In cadrul parteneriatului, Raionul Falesti va propune reabilitarea monumentului de arhitectura ”Scoala primara mixta Falesti”. Data limita pentru depunerea cererii de finantare este este sapte mai. Programului Operational Comun Romania- Republica Moldova 2014-2020 este finantat de Uniunea Europeana, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) si se adreseaza zonei aflate la frontiera dintre cele doua tari. Programul prevede actiuni de cooperare transfrontaliera in beneficiul statelor membre ale UE, care se invecineaza.
Reabilitarea si dotarea sectiei Pascanu
Cladirea monument istoric in care functioneaza Sectia “Pascanu” din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie a fost construita in urma cu 160 de ani si are nevoie de reparatii. In acest sens, Consiliul Judetean Iasi va depune in cadrul Programului Operational Comun Romania - Republica Moldova, proiectul ”Together for health”, realizat impreuna cu Raionul Telenesti. Partea moldoveneasca intentioneaza construirea ”Oficiului medicilor de familie din satul Verejeni”.
Lucrarile de reabilitate a cladirii Sectiei ”Pascanu” vor contribui la cresterea rezistentei, stabilitatii si durabilitatii imobilului, crearea unor conditii de munca moderne pentru cadrele medicale, asigurarea unor conditii de spitalizare care sa respecte standardele impuse de legislatia in vigoare si reducerea numarului de decese cauzate de bolile de plamani. Valoarea estimata pentru realizarea lucrarilor este de aproximativ 1,4 milioane de euro.