Sub indrumarea CITR, liderul pietei de insolventa din Romania si parte a Impetum Group, Centrala Electrica de Termoficare Arad (CET Arad) isi continua cu succes strategia de reorganizare, accesand o finantare substantiala de aproximativ 8 MIL Euro, oferita de AOT Energy, trader global in domeniul energetic. Aceasta suma reprezinta capitalul maxim pe care CET il poate debloca pentru finantarea materiei prime necesare activitatii operationale in cursul anului 2020. CET Arad a beneficiat deja de 3 MIL Euro pentru achizitia gazului necesar productiei de energie termica si electrica pentru luna ianuarie, urmand ca in viitorul apropiat sa beneficieze de inca aproximativ 2,5 MIL Euro pentru garantiile aferente contractului de inchiriere a unui numar de 14 noi motoare termice si pentru productia de energie electrica si termica aferenta acestor motoare.
Finantarea face parte din planul strategic dezvoltat de CET Arad impreuna cu CITR si principalii creditori pentru a recastiga profitabilitatea companiei si este a doua etapa importanta parcursa in decursul a patru luni de zile. CET Arad, anterior concentrata pe energie termica, urmareste sa atinga, conform strategiei in curs de implementare, venituri din vanzarea de energie electrica de 70% din cifra de afaceri.
„Ne bucuram sa vedem evolutia CET Arad in doar un an de cand si-a reluat activitatea si dupa un an intreg de pauza, pe care l-a recuperat pe repede inainte. Punctul favorabil in care a ajuns compania demonstreaza ca, prin sustinere si ghidaj, un business in insolventa are toate sansele sa isi redobandeasca valoarea in piata”, a declarat Silvana Sermer, Managing Partner CITR Timis.
„Expertiza de 20 de ani a CITR in lucrul cu companiile din domeniul energetic a fost un catalizator in demersul de a obtine investitii impreuna cu CET Arad, iar timpul si energia scutite prin eficientizarea procesului le vom concentra spre imbunatatirea proceselor operationale si de productie”, a declarat Adrian Lotrean, Senior Partner CITR, coordonator al proiectelor pe energie.
Beneficiile principale ale investitiei sunt optimizarea capacitatii de productie a CET Arad, imbunatatirea timpului de reactie, eficientizare si, mai ales sporirea flexibilitatii companiei, in vederea obtinerii acreditarii pentru prestarea de servicii de echilibrare in Sistemul Energetic National (SEN).
La finele anului trecut, tot sub indrumarea CITR, CET Arad a realizat o investitie de 500.000 de euro din surse proprii, pentru modernizarea turbinei de energie electrica si termica din folosinta, investitie care a trecut deja testele tehnice si functioneaza in stare optima. Ca parte din strategia de reorganizare si de acreditare pentru prestarea de servicii de echilibrare in SEN, CET Arad are in plan sa realizeze o unitate agregata, formata din module generatoare echipate cu motoare termice ce functioneaza in cogenerare de inalta eficienta, motoare termice de ultima generatie avand o putere electrica total instalata de 21 MW, care lucreaza impreuna cu o unitate de stocare de 2 MW cu baterii Litiu-Ion.
Noua unitate agregata va asigura o reducere a consumului specific de combustibil si implicit reducerea poluantilor degajati, asigurand si furnizarea de agent termic catre SACET Arad la preturi cu 10% mai mici fata de cele din prezent, pe tot parcursul anului.
CITR gestioneaza aproape 20 de societati din domeniul energiei in toata tara, printre care si CET Oradea, CET Arad, CET Palas din Constanta, RAFO si, mai recent a fost desemnat lichidatorul judiciar al RADET Bucuresti.