Romania este a cincea cea mai atractiva piata de productie din Europa si ocupa locul 12 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2019, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Cushman & Wakefield a analizat 48 de tari din regiunile EMEA, America si Asia-Pacific in functie de 20 de criterii ce tin de conditiile de piata, costuri si riscuri, Romania fiind extrem de competitiva la capitolele costuri si conditii de piata.
Astfel, la nivel european, piata de productie romaneasca este depasita doar de Cehia, Polonia, Lituania si Ungaria, in timp ce la nivel mondial cele mai atractive piete industriale sunt China, Statele Unite ale Americii, Taiwan, India si Canada.
Intr-un clasament in care se da o pondere mai mare costurilor (de 60% fata de 40% in scenariul de baza), Romania ocupa a doua pozitie, fiind depasita doar de Lituania. In schimb, in scenariul in care ponderea riscurilor este ridicata la 60% (fata de 20% in scenariul de baza), Romania se situeaza pe locul 16 in topul european.
Rodica Tarcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Intrucat transportul are o pondere de 50% in costul logistic actual pentru ca un produs sa ajunga de la producator pana la destinatarul final, sunt luate in calcul solutii eficiente pentru minimizarea timpului si a costurilor de livrare. Astfel, se creeaza noi poluri de transport global, Romania fiind propusa ca pana in 2025 sa faca parte din coridorul “Silk Road by Sea in CEE”, parte a traseului amplu care pleaca din China pe mare si ajunge in Europa. Astfel de proiecte vor creste atractivitatea Romaniei ca poarta de intrare in Europa, cu impact direct in dezvoltarea pietei logistice si industriale.”
Cu un nivel al chiriilor contractuale pentru spatiile industriale si logistice cuprins intre 3,6 si 4,1 euro/mp/luna, Romania este una dintre cele mai competitive piete la nivel european, in timp ce nivelul salarial, calculat de Eurostat la un nivel mediu de 6,9 euro/ora, este cu 75% sub media Uniunii Europene (27,4 euro/ora).
In prezent, cele mai importante schimbari in piata industriala locala sunt legate de disponibilitatea fortei de munca si de tendinta de automatizare a depozitelor actuale sau a celor in curs de dezvoltare. Investitorii si beneficiarii finali cauta sa-si deschida sau extinda capacitatile de productie in orase in care au acces la o forta de munca mai vasta si calificata si unde se pot dezvolta sanatos pe termen lung. Proiectele sunt analizate minutios, in functie de planurile de productie viitoare, care de multe ori depasesc aria de deservire a tarii, volume mari din respectivele activitati fiind destinate exporturilor in Europa, dar si pe alte continente.
Consultantii Cushman & Wakefield considera ca productia globala a intrat intr-o etapa marcata de influenta tehnologiei si inovatiei, atat asupra proceselor manufacturiere, cat si asupra lantului logistic. Elemente precum nationalismul si protectionismul, concretizate prin Brexit sau razboiul comercial dintre China si Statele Unite, au rolul de a influenta substantial fluxurile de marfuri la nivel mondial, in timp ce tarile care investesc in platforme de infrastructura care faciliteaza circulatia marfurilor inspre si dinspre liniile de productie vor continua sa ocupe primele pozitii in topul atractivitatii.