RO EN
Coșul este gol

BI: Comenzile noi din industrie se afla la granita dintre contractie si expansiune

In luna septembrie, industria a iesit partial din depresiune, revenirea producandu-se mai mult pe seama cererii interne decat a comenzilor pentru export. Starea de spirit in randul firmelor nu s-a modificat esential fata de luna august, dar managerii par a fi putin mai optimisti
Productia
- Volumul productiei a iesit din contractie si a urcat la 58 de puncte in zona de crestere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai.
- Stocurile au crescut putin pana la 47 de puncte, dar de cativa ani buni ele se afla aproape permanent in contractie.
Cererea
- Comenzile noi s-au inviorat; indicatorul a crescut de la 45 in august la 58 in septembrie. Cresterea e sustinuta indeosebi de cererea interna, care s-a intensificat probabil si pe fondul incheierii vacantei de vara.
- Comenzile pentru export treneaza. In august erau la 43 de puncte in contractie, iar in septembrie au urcat numai pana la 50, adica pana la granita intre contractie si expansiune.
- Importurile de materii prime au crescut insa mai viguros, de la 49 in august la 56 in septembrie.
Forta de munca
- Numarul de salariati continua sa ramana contractat la 48 de puncte fata de 44 in august. In ultimele 12 luni, media indicatorului de angajare a oscilat in jurul a 47 de puncte in interiorul zonei de contractie, ceea ce inseamna ca in ultimul an industria nu a creat locuri noi de munca.
Costuri si venituri
- Costurile de productie raman ridicate. In septembrie indicatorul s-a aflat la 66 de puncte in zona de expansiune, la fel ca in august. Costurile ridicate explica partial rata scazuta a ofertei de munca in industrie si ar putea avea o legatura cu mentinerea inflatiei peste nivelul dezirabil.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au coborat putin fata de august, de la 55 la 52, probabil in contextul in care au scazut exporturile unde preturile sunt mai mari si a crescut proportia comenzilor interne unde preturile sunt mai reduse.
Asteptarile
- Indicatorul global de incredere a managerilor s-a imbunatatit putin urcand la 58 de puncte fata de 55 in august. Probabil, pe fondul confirmarii asteptarilor adaptative, in sensul ca managerii se asteptau ca activitatea sa creasca la incheierea sezonului de vacanta, ceea ce s-a si intamplat in septembrie.
Confirmarea asteptarilor pe termen scurt produce un plus de incredere in evolutiile pe termen lung.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter