In luna mai, industria a continuat sa piarda din elan. Scaderea activitatii s-a produs timp de doua luni la rand. Mai puternic in aprilie fata de martie si ceva mai usor in mai fata de aprilie. De fiecare data, activitatea s-a redus la aproape toti indicatorii masurati de Barometru. Cand indicatorii fluctueaza independent, riscurile pentru industrie sunt in general mici. Dar cand majoritatea indicatorilor coboara impreuna apare o situatie care semnaleaza riscuri crescute.
Pierderea elanului reprezinta un semnal ingrijorator, pentru ca urmeaza lunile de vara cand activitatea scade oricum din motive sezoniere, iar recuperarea cresterii pierdute este aproape imposibila. In plus, increderea managerilor a inceput sa se topeasca mai rapid. Asteptarile lor pentru urmatoarele luni au atins nivelul cel mai coborat din acest an.
In fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
- Volumul productiei a scazut la 59 de puncte fata de 60 in aprilie si 65 in martie. Cresterea ramane pozitiva, dar e mai slaba decat in mai 2017, iar o scadere timp de doua luni sugereaza un gol mai substantial la nivelul cererii interne si externe.
- Stocurile au inceput sa se goleasca, pe fondul scaderii comenzilor si a productiei. Indicatorul a coborat de la 50 de puncte la 47 in zona de contractie.
Cererea
- Comenzile noi au scazut de la 59 la 58 de puncte. Aparent scaderea e mica dar persistenta ei creeaza riscuri mari. Industria ar putea produce mai putin in lunile care urmeaza. Pe de alta parte, nici un alt factor nu erodeaza increderea managerilor la fel de puternic ca declinul comenzilor.
- Comenzile pentru export au scazut mai drastic, de la 55 in aprilie la 52 in mai. Exportatorii au probleme mai mari decat in perioada similara din 2017. Media indicatorului pentru comenzi la export pe primele 5 luni din 2018 este numai 55 fata de 60 in primele 5 luni din anul trecut. Scaderea este destul de alarmanta si poate fi asociata cu incetinirea ratei de crestere si a cererii din zona €uro.
- Importurile de materii prime au crescut insa de la 57 in aprilie la 61 in mai. Au importat mai mult atat exportatorii cat si non-exportatorii. Dar la exportatori, rata de crestere a fost mai mare. Interesant este si faptul ca indicatorul importurilor este mult mai volatil decat cel al exporturilor, iar abaterea standard este mai mare. In consecinta, pe termen mediu si lung, importurile sunt mai instabile si influentate de un numar mai mare de factori diferiti decat exporturile.
Forta de munca
- Numarul de angajati a atins pragul de jos al zonei de expansiune - 50 de puncte.
Sub 50 incepe contractia. Rezultatul era previzibil, pe baza tiparului din 2016 si 2017. Pe timp de vara, industria disponibilizeaza un numar de salariati din cauza influentelor sezoniere descendente asupra productiei. Daca nu apare un boom de comenzi noi, ne putem astepta ca in perioada iunie-august indicatorul pentru numarul de angajati sa coboare in zona de contractie, sub 50 de puncte.
Costuri si venituri
- Costurile de productie raman in continuare o amenintare pentru industrie. Indicatorul s-a situat in mai la 69 de puncte in zona de crestere, cu 1 punct mai putin decat in aprilie. Dar media costurilor pe primele 5 luni din 2018 a fost mai mare decat anul trecut intre ianuarie si mai - 71 fata de 67 de puncte.
- Preturile incasate de firme au crescut usor de la 60 in aprilie la 61 in mai. O tendinta de crestere a preturilor, in conditii de scadere a comenzilor si a productiei ar putea semnala un efect de inflatie.
Asteptarile
- Indexul de optimism al managerilor a scazut de la 66 in aprilie la 63 in mai. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
Increderea managerilor s-a redus cel mai mult la capitolele comenzi interne si externe, volumul productiei si importurile de materii prime. Scaderea efectiva a activitatii in mai fata de aprilie, insotita si de scaderea asteptarilor viitoare ale managerilor sugereaza ca sunt putine sanse sa vedem un reviriment spectaculos in lunile care urmeaza.