Peste 40 dintre cele mai mari birouri de arhitectura din Romania s-au unit pentru a crea Asociatia Societatilor de Arhitectura din Romania - ASAR, entitate care are ca obiectiv prioritar colaborarea cu organizatiile si institutiile implicate in procesul de dezvoltare a spatiului construit, cu scopul de a asigura un climat de normalitate in acest domeniu, se arata intr-un comunicat, dat publicitatii la 7 martie 2018.
„Un procent semnificativ din PIB este generat de piata imobiliara. Toate cele 42 de birouri de arhitectura fondatoare ASAR au o experienta indelungata in domeniul arhitecturii si managementului de proiecte complexe. Suntem convinsi ca, lucrand impreuna cu organizatiile arhitectilor, cu autoritatile, cu dezvoltatorii, putem consolida industria de arhitectura din Romania”, a declarat Dorin Stefan, fondator al biroului de arhitectura DSBA si purtator de cuvant in cadrul ASAR.
ASAR, prin intermediul celor peste 40 de membri fondatori, arhitecti si societati de arhitectura cu experienta, din Bucuresti si din tara, se va implica in transformarea industriei imobiliare din Romania. In prezent, ASAR se afla in plin proces de extindere, fiind deschisa tuturor societatilor de arhitectura care impartasesc principiile asociatiei. ASAR sustine dezvoltarea durabila a Romaniei, o componenta esentiala a acestei dezvoltari fiind arhitectura de calitate, care sa respecte valorile de patrimoniu si sa fie executata pe baze profesionale si tehnologice solide.
Asociatia isi propune sa colaboreze cu organizatiile profesionale ale arhitectilor, Uniunea Arhitectilor din Romania si Ordinul Arhitectilor din Romania, cu alte asociatii profesionale de proiectare in constructii, precum si cu universitatile de arhitectura, constituindu-se ca grup de sustinere si de promovare a schimbarilor legislative si a politicilor publice necesare imbunatatirii climatului din domeniul spatiului construit.
Se impun schimbari legislative urgente, prin parteneriat intre ASAR si autoritati
Dupa cum se mai precizeaza in comunicat, obiectivul imediat al ASAR este constituit de construirea unui parteneriat cu autoritatile centrale si locale - parlament, guvern, institutii si agentii ale acestora, consilii judetene si locale, primarii si arhitecti-sefi, bazat pe profesionalism, competenta si obiective comune. De asemenea, ASAR sustine schimbarile legislative urgente, necesare, care sa asigure corelarea si armonizarea legislatiei existente, precum si eliminarea derapajelor in domeniul construirii (proiectare, autorizare, executie).
Pentru a putea atinge aceste obiective, ASAR si-a propus sa sustina, in procesul de legiferare, specialistii din domeniu, asociatiile profesionale si patronatele, care pot identifica problemele reale din domeniu si pot genera solutii viabile. In plus, ASAR sustine promovarea realitatilor economice ca un criteriu de baza in deciziile legiuitorului, armonizand, astfel, normele cu puterea economica a Romaniei. In acest sens, ASAR isi propune sa colaboreze cu cele doua asociatii profesionale ale arhitectilor, OAR - ca reprezentant al profesiei de arhitectura si UAR - ca uniune de creatie, in vederea completarii si dezvoltarii activitatilor acestora.
Asociatia Societatilor de Arhitectura din Romania - ASAR reuneste peste 40 de membri fondatori, arhitecti si societati de arhitectura cu experienta, care doresc sa se implice activ in schimbarea si evolutia domeniului construirii in Romania. ASAR militeaza pentru o arhitectura sustenabila si de calitate, pentru dezvoltare durabila, in deplinul respect al valorilor de patrimoniu, asigurand excelenta profesionala si tehnologica si tinand seama de rigorile eficientei economice.
ASAR este deschisa tuturor societatilor de arhitectura care impartasesc principiile asociatiei, membri sau nu in cadrul altor asociatii de breasla, care doresc sa contribuie activ la reconstruirea unei culturi arhitecturale in Romania. ASAR este deschisa dialogului cu toate organizatiile si persoanele care militeaza pentru asigurarea unui cadru adecvat desfasurarii activitatilor din domeniul construirii. Asociatia isi propune sa colaboreze activ cu organizatiile profesionale ale arhitectilor, Uniunea Arhitectilor din Romania si Ordinul Arhitectilor din Romania, precum si cu mediul academic, pentru promovarea acelor politici publice necesare imbunatatirii climatului din domeniul construirii si al proiectarii.
Comunicatul este asumat de toti membrii fondatori ai ASAR, dupa cum urmeaza:
Arh. Constantinescu Doina - Despina (Bucuresti)
Arh. Patrascu Gheorghe (Bucuresti)
Arh. Grama Niculae - Birou Individual de Arhitectura (Bucuresti)
3C Proiect S.R.L. (Piatra Neamt)
Agentie de Arhitectura si Design ADA S.R.L. (Brasov)
Andreescu & Gaivoronschi S.R.L. (Timisoara)
Architect Service S.R.L. (Bucuresti)
Architecture Studio S.R.L. (Bucuresti)
Asix Design S.R.L. (Bucuresti)
Atelier FKM S.R.L. (Cluj-Napoca)
B23T Architecture & Design Services S.R.L. (Bucuresti)
Baukunst Dg S.R.L. (Bucuresti)
Brandiburg Studio S.R.L. (Bucuresti)
Colectivul de Arhitectura S.R.L. (Bucuresti)
Context Design S.R.L. (Bucuresti)
Credo Design S.R.L. (Bucuresti)
Criba Proiect S.R.L. (Bucuresti)
Cumulus Architecture S.R.L. (Bucuresti)
DS Birou de Arhitectura S.R.L. (Bucuresti)
Grafisis S.R.L. (Sibiu)
Graphic Studio S.R.L. (Bucuresti)
KXL S.R.L. (Bucuresti)
M Design Arhitectura si Urbanism S.R.L. (Bucuresti)
Metropolitan International Arhitects S.R.L. (Bucuresti)
Prora Cons S.R.L. (Bucuresti)
PSV Proiect S.R.L. (Sibiu)
Punct Concept S.R.L. (Bucuresti)
Puran Architecture & Design S.R.L. (Oradea)
Re-Act Now Architecture S.R.L. (Bucuresti)
Remon Proiect S.R.L. (Bucuresti)
Sitio S.R.L. (Sibiu)
Studio 10M Zerva Croitoru Medvedovici Arhitecti Asociati S.R.L. (Bucuresti)
Studioplot S.R.L. (Bucuresti)
Tecon S.R.L. (Bucuresti)
Tofan-Arkitect S.R.L. (Bucuresti)
Total Ami Design S.R.L. (Bucuresti)
UNITH2B S.R.L. (Bucuresti)
Urbe 2000 S.R.L. (Bucuresti)
Varzan si Arhitectii S.R.L. (Bucuresti)
West Group Architecture S.R.L. (Bucuresti)
Westfourth Architecture S.R.L. (Bucuresti)
X Architecture & Engineering Consult S.R.L. (Bucuresti).