RO EN
Coșul este gol

APROBARE investitii noi de 230 de milioane dolari pentru sectorul energetic

Consiliul de Administratie al Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman s-a reunit saptamana trecuta in prima sedinta de lucru de la constituirea acestuia in octombrie anul trecut in care s-au aprobat doua proiecte de investitii in valoare totala de circa 230 de milioane de dolari. Este vorba despre constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local.
“A fost o zi importanta deoarece, in doar patru luni de la infiintare, Consiliul de Administratie al Fondului a aprobat doua proiecte majore de investitii cu o valoare totala de circa 230 milioane de dolari. Este un pas major pentru sectorul energetic local, care demonstreaza angajamentul, increderea si dorinta actionarilor sai de a investi si contribui la dezvoltarea economica a Romaniei. In perioada urmatoare, obiectivul Fondului va urmari implementarea rapida a investitiilor aprobate, precum si identificarea altor oportunitati de investitii in sectorul energetic", a declarat Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului.
Cei doi actionari ai Fondului sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (20%) si KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de intelegere incheiat de cele doua parti in 2013.
Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie este prezenta in toate structurile de conducere si decizie ale Fondului - Consiliul de Administratie, Consiliul Director si Comitetul de Initiere a Investitiilor. In plus, reprezentantii societatii au drepturi egale in propunerea de proiecte pentru finantare si au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investitii, pe considerente de securitate nationala.
Consiliul de Administratie este format din 5 membri care reflecta structura actionarilor sai - patru persoane din partea KMG International (Daniyar Berlibayev, Azamat Zhangulov, Alexey Golovin, Ionel Popescu) si o persoana din partea SAPE (Mihai Liviu Mihalache).
"In prima sedinta de lucru a Fondului (25 februarie), Consiliul de Administratie a discutat si aprobat de principiu principalele investitii care vor fi sustinute prin Fond in perioada urmatoare. Astfel, prin entitati dedicate de tip vehicule speciale (SPV sau special purpose vehicule) se vor atrage/aloca circa 230 milioane de dolari pentru constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local", se arata in comunicat.
Cu o perioada de implementare de patru ani, centrala de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) va asigura agent termic si apa calda menajera pentru locuitorii orasului Navodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrica si abur tehnologic pentru sustinerea activitatilor de obtinere a produselor petroliere. In acelasi timp, aceasta va contribui si la stabilizarea productiei si a distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea.
Noua centrala va respecta cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si protectie a mediului, urmand a fi realizata in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia - detinuta in prezent de Ministerul Energiei (56,58%) si KMG International (43,42%). Aceasta va functiona cu gaz natural.
O alta directie de investitie agreata de Consiliul de Administratie al Fondului urmareste dezvoltarea unei retele de benzinarii in Romania intr-o perioada de implementare de circa 5 ani si care va permite o crestere pe plan local a vanzarilor de carburanti produsi de Rompetrol Rafinare la rafinaria Petromidia Navodari - cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul roman prin Ministerul Energiei (44,7%).
Noile statii de carburanti vor fi operate sub brandul si standardele Rompetrol si vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali. Cu o durata de 7 ani, fondul kazah - roman are un nivel investitional estimat de aproximativ un miliard de dolari.
Principala prioritate a fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului energetic din Romania, precum si la consolidarea securitatii energetice a tarii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol si la consolidarea unui climat investitional favorabil in Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter