La sediul din Alba Iulia al ADR Centru doamna prof. univ dr. Adela Socol - reprezentant legal si ordonator de credite al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - si domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru, au semnat contractul de finantare care asigura resursele necesare pentru a moderniza si imbunatati conditiile de studiu a mai mult de 2700 de studenti de la universitatea albaiuliana. La eveniment a participat si domnul Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba si reprezentant a CDR Centru, care a subliniat importanta investitiilor derulate in sistemul public de invatamant din judet. Prin proiectul ”Imbunatatirea infrastructurii educationale din cadrul corpului D si a corpului H ale Universitatii 1 Decembrie 1918” se va investi o suma totala de peste 24 milioane lei, din care 23,9 milioane lei sunt alocate din bugetul Regiunii Centru al POR 2014-2020, Prioritatea de investitii 10.1A, Obiectivul specific 10.3 pentru cresterea calitatii in invatamantul universitar.
Proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a cladirilor ”D” si ”H” din cadrul Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va asigura conditiile necesare pentru o pregatire profesionala de calitate si relevanta pentru nevoile pietei muncii in domeniul economic. Proiectul prevede extinderea cu mai mult de 400 mp a corpului de cladire ”D”, precum si modernizarea spatiilor educationale si eficientizarea energetica a cladirii. De asemenea, in cadrul investitiei se vor achizitiona echipamente si tehnica pentru functiunile educationale ale corpului ”H”: Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Obiectivul general al proiectului il constituie extinderea si cresterea calitatii infrastructurii de educatie din cadrul universitatii albaiuliene, astfel incat aceasta sa devina mai competitiva la nivel regional si national, dar si pentru a raspunde cerintelor educationale destinate pentru doua importante domenii de specializare inteligenta, conform Strategiei de Competitivitate 2014-2020 a Universitatii. Valoarea totala a cererii de finantare este de 24.391.855,22 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate pentru realizarea investitiilor este de 23.904.018,12 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului, circa 5.138.438,98 euro. Echipa de management a universitatii estimeaza ca data finalizarii investitiilor va fi imediat dupa inceperea anului universitar 2021-2022, respectiv 30 noiembrie 2021. Acest fapt inseamna ca peste doi ani si jumatate studentii de la toate facultatile, respectiv Facultatea de Istorie si Filologie, Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Stiinte Exacte si Ingineresti, Facultatea de Drept si Stiinte Sociale precum si din Facultatea de Teologie Ortodoxa vor avea conditii mult mai bune de educatie.
”Proiectul pe care o sa il implementam in urmatorii ani isi propune imbunatatirea cadrului institutional si mijloacele materiale pentru punerea in valoare si dezvoltarea potentialului de competente din zona noastra, dar si atragerea specialistilor din alte zone ale tarii, in corelare cu cresterea gradului de adaptabilitate si de mobilitate al angajatilor, intreprinzatorilor, persoanelor fizice autorizate si managerilor de la toate nivelurile din cadrul Regiunii Centru si al altor regiuni, respectiv chiar la nivel national, pentru a raspunde eficient provocarilor generate de tendintele si asteptarile in materie de formare la nivel European. Studentii nostri au nevoie de laboratoare moderne si de un centru de pregatire cu functiuni multiple, de aceea, beneficiind de oportunitatea resurselor europene am initiat aceasta cerere de finantare. Suntem convinsi ca studentii si masteranzii vor aprecia interesul pe care il manifestam pentru dezvoltarea lor personala si, impreuna cu intreaga echipa a cadrelor didactice, dupa finalizarea proiectului, vom deveni mai performanti, mai adaptati cerintelor pietei actuale”, a declarat prof. univ. dr. Adela Socol, in momentul semnarii acestui contract de finantare.
Pe langa acestea, doamna prof. univ. dr. Adela Socol a mai adaugat: „prin activitatile propuse se vor atinge urmatoarele obiective specifice ale proiectului:
1. Extinderea suprafetei destinate exclusiv spatiilor de invatamant cu 417,76 mp, destinate necesitatilor educationale de ordin practic ale unui numar de minim 191 de studenti si masteranzi, pe an;
2. Dotarea integrala a spatiului educational "Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara" avand o suprafata totala de 3.090 mp, cu echipamente adaptate cerintelor de formare in acord cu piata muncii;
3. Sustinerea activitatilor educationale destinate promovarii a cel putin doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020;
4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare ale Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu alte entitati - institutii, agenti economici, agentii locale si nationale si altele pentru sustinerea organizarii de manifestari stiintifice, activitati comune de educatie, consiliere si orientare in cariera, transfer tehnologic, precum si alte forme de colaborare”.
Din punct de vedere fizic si functional, proiectul de fata presupune dezvoltarea si modernizarea infrastructurii Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, tinand cont de tendintele de dezvoltare economica in raport cu cerintele pietei. Concret, modernizarea corpului ”D” prevede amenajarea laboratorului ”Turism”, prin lucrari de structura si recompartimentare, completate cu extinderea cladirii cu peste 417 mp, fiind realizate inclusiv achizitii pentru dotari, cu echipamente si active necorporale destinate acestui laborator. In privinta echiparii corpului ”H” este vorba de achizitii de dotari si echipamente pentru functiunile Centrului de Invatamant si Cercetare Multidisciplinara. Echiparea infrastructurii consta in achizitionarea de obiecte de inventar/mijloace fixe necesare desfasurarii etapelor procesului educational pentru 19 sali de curs, seminar sau laborator. In principal vor fi cumparate echipamente IT si de tehnologia educatiei, inclusiv o platforma rabatabila curbilinie, sistem integrat Smart Board si Smart TV, o podea transparenta si multe altele.
”Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este relativ tanara in peisajul universitar national, dar si-a ocupat un loc de frunte intre institutiile de prestigiu din sistemul romanesc de invatamant superior. Aici intalnim un ritm de dezvoltare dinamic, cu mecanisme manageriale eficiente si cu stabilitate administrativa. Finantarea acestui proiect va asigura premisele cresterii calitatii si performantei stiintifice in domenii importante pentru Strategia de Dezvoltare Inteligenta a Regiunii Centru. Suntem si noi interesati de aceste investitii, deoarece pentru urmatoarea perioada de programare, 2021-2027, accentul se va pune tot mai mult pe capabilitatile de crestere competitiva si de transfer rapid si eficient al cunostintelor teoretice catre mediul de afaceri, adica pe inovare si pe imbunatatirea proceselor. O infrastructura educationala adecvata este esentiala pentru construirea de abilitati sociale, dezvoltarea competentelor profesionale si duce mai repede la integrarea socio-profesionala a absolventilor. Aceasta investitie va avea ca rezultat sporirea capacitatii Universitatii albaiuliene de a anticipa si a raspunde cerintelor pietei privind standardele si calitatea academica, de a dezvolta noi programe, beneficiind de tehnologie si echipamente moderne, pentru a oferi studentilor competente multidisciplinare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.