“Furnizorii de energie electrica cer, insistent, autoritatilor consultari inainte de emiterea legislatiei primare si reglementarilor secundare”. Acesta este mesajul transmis de Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania - AFEER la la Conferinta anuala AFEER, editia a V-a, cu tema “Energia curata reconfigureaza piata”, care a avut loc marti, 5 noiembrie. Peste 130 de persoane si 13 speakeri au participat la eveniment.
“Autoritatile nu au consultari regulate cu participantii la piata. In zona legislatiei primare sunt foarte rare consultarile. Ne-am bucurat sa vedem ca ANRE a stabilit, prin programul de reglementari, un termen de 30 de zile pentru consultari pentru fiecare reglementare.Pentru reglementarile secundare pentru OUG 114 au existat consultari, care au salvat anumite lucruri”, a afirmat Dl Ion Lungu, Presedintele AFEER, in deschiderea conferintei, inistand ca este necesara si experienta practica si ca autoritatile se pot baza pe sprijinul AFEER ca lucrurile sa mearga bine.
La Conferinta anuala, AFEER a lansat oficial AFFER Academy
“Este o initiativa a Asociatiei noastre dupa ce se constata ca sectorul energetic este lovit de o criza de personal calificat. Pana acum s-au desfasurat 2 serii de cursuri, cu 42 de cursanti. Suntem incantati de interesul pentru cursurile pe care le organizam, asteptarile noastre sunt mult depasite”, a declarat Dl Ion Lungu.
“O provocare noua pentru piata din Romania o reprezinta lipsa, din ce in ce mai acuta, a fortei de munca, in special a celei calicate si inalt calicate. Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania vine, astfel,in intampinarea nevoilor pietei si participantilor la piata energiei si lanseaza AFEER Academy. Organizam, pentru membrii nostri, cursuri de baza, dar si avansate, privind sectorul energetic si activitatea de furnizare si de trading. De asemenea, companiile din sectorul energetic, dar si consumatorii industriali, care doresc perfectionarea propriilor angajati, precum si persoane - consumatori casnici sau persoane private - ce doresc o certicare a cunostintelor despre piata de energie electrica pot participa la cursurile AFEER Academy“, a afirmat Laurentiu Urluescu, Membru Comitet Director AFEER.
Dl Victor Grigorescu; Consultant Energie, Fost ministru al Energiei: AFEER sa fie prezenta in dezbaterile interne, cat si in cele externe
Fara un partener de discutii, legislatia risca sa deraieze. A venit vremea sa democratizam tot ce inseamna strategie, sa mutam dezbaterile in zona industriala. AFEER sa fie prezenta in dezbaterile interne, cat si in cele externe, a declarat Dl Victor Gricorescu, Consultant Energie, fost ministru al Energiei.
In opinia sa, sunt 3 directii de dezvoltare pentru Romania: imbunatatirea cooperarii regionale pentru atingerea tintei de decarbonare, solutii realiste de tranzitie, care sa se aplice cu costuri putine si preocuparea pentru fonduri europene, unde sa le punem. Vad o zona de revolutie pe partea de furnizare, unde va fi un boom, a spus Dl Grigorescu.
Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte ANRE: O delegatie de la Comisia Europeana va veni in Romania in decembrie pentru a discuta cu autoritatile pe tema liberalizarii pietelor de energie electrica si gaze naturale
Prezent la Conferinta anuala, Dl Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a venit cu informatii de ultima ora, de maxim interes pentru participantii la piata energiei, dar si pentru consumatori.
O delegatie de la Comisia Europeana va veni in Romania la inceputul lunii decembrie, pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema liberalizarii pietelor de energie electrica si gaze naturale, a anuntat Dl Zoltan Nagy-Bege."Noi am trimis deja Comisiei Europene o informare privind faptul ca exista neconcordante intre OUG 114/2018 si noua legislatie europeana, Regulamentul 943 si Directiva 944 din 2019. Ideal ar fi sa obtinem un acord pentru calendarul de liberalizare propus si sa implementam acel plan de dereglementare de un an si jumatate, sa avem feed-back de la ei ca este ok ce facem", a spus oficialul ANRE, adaugand ca Autoritatea a decis sa nu mai asteapte Parlamentul sa legifereze calendarul de liberalizare a pietei de energie electrica si va modifica legislatia secundara, astfel incat cantitatile alocate pietei reglementate de catre producatori sa scada treptat, iar, la 1 iulie 2021, piata sa fie complet liberalizata. "Vom veni cu o modificare a Ordinului 10/2019, care prevede cum se aloca cantitatile de energie electrica de la producatori catre Furnizorii de Ultima Instanta (FUI) prin contracte reglementate. Saptamana aceasta vom publica un proiect de Ordin, care prevede reducerea cantitatilor de energie catre FUI la 60% de la 1 ianuarie 2020, la 40% de la 1 iulie 2020 si la 20% de la 1 ianuarie 2021, urmand ca, de la 1 iulie 2021, piata sa fie complet liberalizata", a precizat Dl Zoltan Bege - Nagy. El a adaugat ca ANRE a prevazut in proiectul de lege propus Parlamentului ca, la 1 iulie 2021, pe langa liberalizarea pietei angro, sa fie liberalizata si piata cu amanuntul, la consumatorii casnici.
Contractele bilaterale directe sunt premise conform Regulamentului UE 943/2019
Referitor la reaparitia contractelor bilaterale directe pe piata din Romania, Dl Nagy-Bege a precizat: Pare ca aceasta problema se va rezolva cu Regulamentul UE 943/2019.„ANRE a avut o initiativa de a rezolva problema cu „ferm” si „fix” din articolul 23 din Legea 123 si sa introduca o flexibilitate, dar am esuat. Juristii ne-au ajutat sa ajungem la concluzia ca fara modificarea Legii 123 nu putem introduce flexibilitate in cantitati si preturi”, a afirmat oficialul ANRE, adaugand ca „este important sa se incheie contracte bilaterale directe, sa avem flexibilitate”. Nu am reununtat, a continuat Nagy-Bege. Conform noului Regulament european, contractele bilaterale sunt permise din ianuarie 2020. ANRE pregateste un material in care va prezenta tot ce trebuie modificat in legislatia primara pentru a se respecta prevederile Regulamentului european, a anuntat Nagy-Bege.
Dl Ondrej Safar, CEO CEZ Romania, despre cum s-a adaptat CEZ Vanzare cerintelor clientilor
Dl Ondrej Safar, CEO CEZ Romania a vorbit, la Conferinta Anuala Afeer, despre modul in care CEZ Vanzare - furnizor de energie electrica si gaze naturale - s-a adaptat cerintelor clientilor. Prin produse personalizate in functie de nevoi, modalitati de plata diverse, rapide si canale de comunicare modern, a afirmat Dl Ondrej Safar. Dezvoltarea continua pentru un parteneriat de incredere!, a daugat domnia sa, adaugand ca preocuparea Grupului CEZ in Romania este pentru introducerea noilor tehnologii in toate segmentele de activitate.
Legislatia este importanta, a mai spus CEO-ul CEZ Romania.
Dna Corina Popescu, CEO Electrica: Viitorul este al serviciilor integrate, segment ce justifica accesarea de fonduri europene
Dna Corina Popescu, CEO Electrica a vorbit audientei despre lectii ce trebuiesc invatate. “Despre competitivitate, cuvantul care marcheaza anii ce vin. Clientul final doreste o oferta cat mai buna de la furnizor: pret bun, servicii conexe adaugate. Flexibilitate: produsele flexibile trebuie sa fie cele tranzactionabile”.
Nu trebuie sa mai vorbim de piata de energie din Romania, corect este sa vorbim de piata de energie europeana, din care face parte si piata autohtona, a spus Dna Popescu.
Cum se reconfigureaza piata de energie? Sunt multe provocari,schimbari ce trebuie facute intr-un ritm alert. Important este sa nu ne mai prinda nepregatiti, a precizat Dna Corina Popescu. In opinia sa, viitorul este al serviciilor integrate, segment ce justifica accesarea de fonduri europene.
Dl Sorin Elisei, Senior Manager, Deloitte: Romania va produce peste 33 TWh anual din surse regenerabile de energie pana in 2030
“Pana in anul 2030, Romania va produce peste 33 TWh anual din surse regenerabile de energie, din care 11 TWh eolian, 5 TWh fotovoltaic si 17,5 TWh hidro. Prin aplicarea Directivei Ape, productia in hidrocentrale se va diminua cu aproximativ 20%”, le-a spus Dl Sorin Elisei, Senior Manager, Deloitte Romania, participantilor la Conferinta anuala AFEER.
Dna Carla Parnica, Marketing & Corporate Communication Manager TINMAR Energy: Dorim mai putine schimbari si mai multa predictibilitate.
“2019 a fost un an de consolidare pentru TINMAR, un an in care ne-am preocupat sa recastigam cota de piata din B2B, sa ne dezvoltam portofoliul de clienti si sa ne atingem obiectivul de 1 milion de clienti din B2C. A fost mult de lucru pe partea de informare si educare permanenta a clientilor nostri. Ne-a ajutat si faptul ca avem statutul de FUI Optional desemnat de catre ANRE inca din primavara acestui an. In acest sens avem o campanie de informare la nivel national in 25000 de locatii, in parteneriat cu InfoCons. Ce se intampla in mediul de afaceri actual, indiferent de industrie sau domeniu de activitate (la nivel de legislatie) intotdeuna va fi o provocare, cred insa ca flexibilitatea, adaptabilitatea si dinamica in modul de operare vor fi cuvinte cheie pentru Tinmar. Este adevarat ca ne dorim mai putine schimbari, mai multa stabilitate si predictibilitate pentru a putea sustine investitii mari pe termen lung. Sectorul energiei regenerabile reprezinta o prioritate pentru noi, in sensul in care sustinem idea de progres si de a fi sustenabili. Pentru Q4 2019 si Q1 2020 avem in plan sa dublam capacitatea de productie prin dezvoltarea portofoliului de parcuri fotovoltaice. Detinem 6 parcuri solare cu o capacitatea de 50MWp si dorim pana la sfarsitul primului trimestru din 2020 sa dublam la 100 de MWp; ca buget discutam de 50 Milioane de Eur., a precizat Dna Carla Parnica, Marketing & Corporate Communication Manager TINMAR Energy.
In continuare, Dl Jens Hartmann, CEO Enmacc a prezentat participantilor la conferinta o platforma independenta de tranzactionare a energiei, Dl Victor Stefan Paicu, Managing Partner Paicu&Sons Consulting le-a vorbit despre acoperirea riscurilor comerciale pentru producatorii si furnizorii de energie. Dna Nicoleta Almaj Murariu, Avocat coordinator Almaj, Iordache SCA a prezentat directive/regulamente europene ce trebuiesc transpuse in legislatia romaneasca. Principalele obiective pentru Romania sunt:
- mentinerea cresterii temperaturii globale < 2 °C vs niveluri 1990
- reducerea emisiilor cu peste 40% pana in 2030 vs niveluri 1990
- 34% (conf. recomandari CE) din energia consumata in Romania ar trebui sa fie produsa din surse regenerabile pana in 2030
- interconectare a retelelor electrice de cel putin 15 % pana in 2030