Uniunea Arhitectilor din Romania, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta marti, 12 septembrie, de la ora 17.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expozitiei REVITALIZARI RURALE, arhitect Köllő Miklós & Studio LARIX.
Aceasta expozitie deschide evenimentele Bienalei Nationale de Arhitectura 2023, desfasurata sub deviza IMPREUNA, aflata la a XV-a editie.
Proiectele pe care Uniunea Arhitectilor din Romania le prezinta in aceasta expozitie reprezinta o tendinta puternica a arhitecturii romanesti contemporane si evidentiaza interesul special si o noua formula de abordare a arhitecturii rurale de catre arhitectura culta.
Arhitectul Köllő Miklós si Studio Larix sunt unii dintre reprezentantii de frunte ai acestui curent de gandire si atitudine fata de satul romanesc pe care, in primul rand, il iubesc in toata complexitatea sa, il respecta ca peisaj uman, natural si cultural si il readuc la viata prin prisma experientelor lor intelectuale si sentimentale.
Iata cum isi defineste arhitectul abordarea sa si arhitectura pe care o practica:
„Arhitectura nu inseamna doar amenajare functionala, nu inseamna doar rezultatul unor solutii ingineresti si viziuni artistice, ci si actiune sociala, culturala si politica.
…Casa noastra este caminul unei familii de intelectuali care a experimentat modul de viata urban, dar a ales satul si …lucrarea unui arhitect care… este indragostit de spatiile largi care corespund si curg dintr-unul in altul...
Imi place sa folosesc numai materiale naturale. Este adevarat, ele nu se comporta perfect ca cele sintetice, dar imbatranesc frumos si sunt recunoscatoare pentru ingrijirea primita. Pot accepta si deteriorarea lor, caci astfel se transforma, de fapt, in capsule ale timpului.
O casa taraneasca bine construita prezinta foarte multe solutii sofisticate. Casa intoarce spatele la vant, pe latura din spate nu se fac ferestre - cu exceptia celei de la camara. Acoperisul se intinde mult peste prispa, facand umbra vara, dar permitand soarelui sa patrunda sub streasina iarna. Privindu-le astazi, evident ca nu functioneaza perfect aceste case, dar am vrut sa pastrez vii, profitand si de avantajele oferite de ingineria moderna, ecologica, din zilele noastre”.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Noua Galerie, in perioada 12 septembrie - 5 octombrie 2023, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Parteneri media ai BNA 2023: Agenda Constructiilor, Spatiul Construit, Arena Constructiilor, Modernism, Oameni si companii, De-a Arhitectura, Muzeul Municipiului Bucuresti, Radio France Internationale, Igloo, The Institute, Revista Constructiilor, Matek