Ordinul Arhitectilor din Romania a participat la dezbaterea publica organizata de MLPDA avand ca tema Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.
Arh. Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului, a declarat dupa participarea la dezbatere: „Desi unii reprezentanti ai mediului profesional au fost mai retinuti in a aduce criticile cuvenite proiectului de OUG, toate interventiile din cadrul dezbaterii au sustinut pastrarea nivelului de competente conferit de studiile universitare de arhitectura si urbanism ca stacheta de acces la functia de arhitect-sef.
Impreuna cu asociatiile profesionale am demonstrat intelegerea fenomenului absentei profesionistilor din administratia publica locala, cunoasterea situatiei la nivel national si ne-am declarat interesul nemijlocit si disponibilitatea de a conlucra cu ministerul, mediul profesional si asociatiile comunelor si municipiilor din Romania, timp de doar 3-4 luni, la un set de masuri care sa reprezinte solutii reale, durabile si oneste la fenomenul amintit.
Am aratat raspicat ca problemele absentei arhitectilor-sefi nu sunt nici numarul de specialisti disponibili la nivel national (cca. 15-16.000), nici nivelul de salarizare (intre timp ceva mai bun, spre onorabil), nici lipsa de interes - atractivitatea este scazuta pentru ca mecanismul de evaluare este de cele mai multe ori formal si neprofesionist, obligand la performante false, pentru ca presiunea institutionala in domeniul dezvoltarii spatiale este suportata concentrat de acest post si arareori exista sprijin din partea liderului politic (in cazurile in care aceasta nu este insasi sursa presiunii) si pentru ca in general este minimizat rolul profesionistului in administratie. Si acestea sunt zonele in care trebuie corectat sistemul, probabil nici nu trebuie modificata dramatic legea 350/2001, ci mai degraba alte acte normative.
Aici nu este vorba despre „preemtiunea” unui grup profesional, ci despre servirea interesului public de catre cei pregatiti sa o faca, pe care trebuie sa-i atragem prin masuri de sprijin a unei bune activitati entru interesul public.”
Ordinul Arhitectilor din Romania a transmis domnului Cseke Atilla, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si administratiei, solicitarea de a organiza o dezbatere publica referitoare la proiectul de act normativ ORDONANTA DE URGENTA a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, dezbatere la care sa participe toate partile implicate in aplicarea acestui act normativ.
Textul integral al proiectului de OUG a fost pus in consultare publica pe site-ul ministerului de resort la data de 31 martie 2021 si este disponibil AICI.
Prin proiectul de OUG se urmaresc, prin altele, aceste aspecte:
1. eliminarea atestarii arhitectilor sefi de catre RUR;
2. includerea conductorilor arhitecti, inginerilor in domeniul constructiilor si inginerilor cu specialitatea inginerie economica in constructii pentru ocuparea functiei de arhitect sef la nivelul oraselor (altele decat municipiile resedinta de judet, municipiul Bucuresti) si comunelor.
3. in conditii exceptionale, functia de arhitect sef sa poata fi ocupata de persoanele care indeplinesc conditiile de vechime in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei, daca au vechimea de minim 3 ani.
Grupul de Lucru Legislatie generala al Ordinului Arhitectilor din Romania lucreaza la elaborarea unui punct de vedere al profesiei pe acest subiect, in vederea transmiterii catre minister.
Reamintim ca subiectul modificarii Legii 350 a facut obiectul unor revizuiri in ultimele luni, initiate de Parlamentul Romaniei, presedintele Romaniei a respins Proiectul de lege si l-a retrimis in Parlament, spre reexaminare, in 16 noiembrie 2020, iar in 25 ianuarie 2021 Ordinul a solicitat Senatului aviz negativ pentru acest proiect legislativ, in cadrul procesului de reexaminare.
Demersul initiat de Parlamentul Romaniei si luarile de pozitie ale Ordinului Arhitectilor din Romania pe Legea 350/2001 sunt disponibile pe site-ul OAR.