Metapolis Architects SPRL, in asociere cu Studio de peisaj Ana Horhat si Atelier Mass au fost desemnati castigatorii concursului international de solutii organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) pentru amenajarea Parcului Est, ce va ocupa o suprafata de 45,5 hectare in Cluj-Napoca. Jurizarea a avut loc in perioada 5-7 februarie 2021.
Cele trei companii au castigat Premiul 1 al competitiei, respectiv contractul de proiectare a viitorului parc, in valoare de 6,28 milioane de lei (fara TVA).
Premiul al doilea, in valoare de 120.000 de lei, a fost castigat de Karres en Brands Landschapsarchitecten BV, in asociere cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, podiumul fiind completat de Norma Arhitectura si Urbanism SRL, care a obtinut un premiu in valoare de 60.000 de lei.
Proiectele depuse de specialisti in cadrul concursului de solutii pentru amenajarea Parcului Est au fost evaluate de un juriu international, avand ca membri arhitectii peisagisti Catherine Mosbach (Fondator Mosbach Paysagistes, Paris, Franta) si Peter Veenstra (Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects, Rotterdam, Olanda), geografa Catherine Franceschi-Zaharia (din Paris), dar si arhitectii Tamina Lolev, Radu Tudor Ponta (Cofondator al biroului Republic of Architects, conferentiar universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniuluila UAUIM), arh. urb. Toader Popescu (Lector universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti) si Cristian Domsa (specialist in biodiversitate).
Urmeaza o perioada de depunere a contestatiilor, avand data-limita stabilita la 20 februarie 2021.
Suprafata Parcului Est cuprinde luciul de apa si malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP si o portiune umeda care constituie un biotop unic in mediul urban. Tema de concurs detaliaza functiunile preconizate, subliniind imperativul de protectie a habitatului salbatic existent. Astfel, Parcul Est va avea si functiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotarile - gradini publice, spatii pentru expozitii, statii de incarcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigatie, alimentare cu apa, energie etc. - dar si amenajari pentru practicarea sportului in aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei cladiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori de peste 3.000 mp).
Pe langa aceste amenajari, se mai propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri, care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, portiuni ale peluzei vor trebui proiectate astfel incat sa poata fi instalate cu usurinta alte suprafete, precum patinoare sau terenuri pentru activitati sportive de iarna (pe o suprafata intre 3.000 si 5.000 mp).
***
Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) in conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internationale a Arhitectilor - UIA, prevederile Recomandarilor Internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism adoptate in Conferinta Generala UNESCO din 1956, revizuita in data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR, publicat in 2018, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
Pentru informatii suplimentare, click aici!