Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 264 milioane de euro realizate in Romania anul trecut, a raportat o crestere de 12% a veniturilor la nivel de grup, in primele trei luni din 2022, pana la 3,1 miliarde euro si o majorare de 18% la nivelul portofoliului de proiecte, care a ajuns, la finalul lunii martie a.c., la 23,7 miliarde euro. Potrivit estimarilor companiei, avand in vedere volumul mare de lucrari contractate, la nivelul intregului an in curs grupul ar urma sa atinga nivelul record al veniturilor din 2019, respectiv 16,6 miliarde euro, in contextul unei marje EBIT de 4%.
Grupul Strabag a incheiat anul 2021 cu un business de 16,12 miliarde euro, in crestere cu 4% fata de nivelul din 2020, dar inca sub valoarea din 2019, anterioara pandemiei de coronavirus. In Romania, compania a raportat, la finalul anului trecut, o cifra de afaceri de 264,18 milioane de euro, in crestere cu 6% fata de nivelul din 2020. In decembrie 2021, portofoliul de contracte si comenzi din Romania cumula 248,35 milioane de euro, cu 8% mai mult comparativ cu finalul anului anterior, numarul de angajati ajungand la 1.743 de persoane.
Printre cele mai noi proiecte contractate de Strabag in Romania se afla extinderea aeroportului din Iasi (67 milioane de euro). De asemenea, compania dezvolta cladirea de birouri Arghezi 4, langa Piata Universitatii, si continua lucrarile la mari proiecte de infrastructura, precum podul suspendat peste raul Somes din Satu Mare si executia drumului de legatura dintre soseaua de centura a municipiului Oradea (Giratie Calea Santandrei) si Autostrada A3 (Biharia).
Revenind la rezultatele trimestriale, evolutia optima a businessului Strabag din primele trei luni ale anului se datoreaza, in mare parte, conditiilor meteorologice favorabile desfasurarii activitatilor de constructii, acestea fiind mult mai bune comparativ cu cele din primul trimestru din 2021. Cea mai semnificativa contributie s-a datorat operatiunilor din Germania, dar si celor din Cehia, Austria si Marea Britanie, unde sunt in derulare doua dintre cele mai mari proiecte din portofoliu. Germania a avut, de asemenea, o contributie deosebita si la nivelul noilor contracte din portofoliu, cu o crestere de 26%, urmata de Austria (+21%) si Polonia (+35%). Contributii importante la cresterea portofoliului au avut, de asemenea, si Cehia (+23%), cele doua Americi (+36%) si Ungaria (+33%). In contrast, volumul total al comenzilor a scazut, in trimestrul analizat, in Marea Britanie, Danemarca si regiunea Benelux. Printre marile proiecte contractate in perioada ianuarie-martie 2022 se afla extinderea autostrazii S19 din Polonia, proiectul rezidential Grünblick din Viena (Austria), dar si constructia noului sediu corporativ al Volksbank Raiffeisenbank Bayern Mitte, in Ingolstadt, Germania.
La finalul lunii martie 2022, grupul Strabag avea, in total, 71.167 angajati.
"Avand in vedere razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, care a inceput in primul trimestru, orice prognoza este inca supusa incertitudinilor si riscurilor. Pe baza recordului recent de comenzi si a volumului productiei din primul trimestru al anului 2022, care este aproximativ acelasi ca in primul trimestru al anului 2019, ne mentinem obiectivul de a realiza venituri totale de 16,6 miliarde euro in 2022, pentru moment. Ne asteptam, de asemenea, ca Strabag sa genereze o marja EBIT de cel putin 4% pe o baza sustinuta. Investitia neta (fluxul de numerar din activitati de investitii) nu este de asteptat sa depaseasca 550 milioane de euro", precizeaza reprezentantii Strabag in comunicatul in care prezinta rezultatele trimestriale.