Piata dezvoltarilor de proprietati comerciale din Romania, inclusiv cladiri de birouri, se va stabiliza in urmatoarele 12 luni, potrivit prognozelor incluse in cel mai recent raport financiar al grupului suedez de constructii Skanska, companie ce deruleaza afaceri anuale de peste 25 milioane de euro in tara noastra. Totodata, conform estimarilor companiei, randamentul spatiilor de birouri de tip prime din Bucuresti a ajuns la circa 7,5%, Romania urmand a reprezenta, in urmatorii doi ani, una dintre economiile din Europa Centrala si de Est cu cel mai rapid ritm de crestere din UE. "Ungaria si Romania sunt doua piete care ofera produse de calitate cu randamente extrem de atractive in materie de spatii de birouri de tip prime situate in capitalele celor doua tari: 6,75% in Budapesta si 7,5% in Bucuresti - aproape de doua ori mai mari comparativ cu cele din tarile vest-europene. Prin urmare, aceste orase din zona atrag un numar tot mai mare de investitori globali care doresc sa obtina atat profit, cat si diversificare la nivelul portofoliilor lor de active. In prima jumatate a anului 2016 am observat ca noi investitori, precum Zeus Capital si KGAL au intrat deja pe piata de spatii comerciale din Budapesta si ne asteptam sa vedem tot mai multi nou-veniti in viitorul apropiat", a declarat Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE in cadrul Skanska Commercial Development Europe.
Grupul Skanska detine in Romania complexul de birouri Green Court Bucharest si va incepe, in perioada urmatoare, dezvoltarea a doua noi proiecte in Capitala, respectiv centrul de afaceri Equilibrium, ce va fi compus din doua cladiri (2S+P+12E) ce va fi construit pe str. Gara Herastrau din sectorul 2 al Capitalei si un ansamblu de locuinte (S+P+8E) la intersectia strazilor Vasile Milea si Corneliu Coposu, din sectorul 6.
In ceea ce priveste celelalte piete de interes ale companiei, oficialii Skanska indica stabilizarea ratei de ocupare a spatiilor de birouri din cele mai multe orase ale Europei Centrale si de Nord unde compania detine proprietati. In acelasi timp, cererea de spatii pentru birouri este foarte mare in Polonia si continua sa se imbunatateasca si in alte state ale Europei Centrale si in SUA.
Potrivit datelor incluse in cel mai recent raport financiar al companiei, grupul Skanska a raportat afaceri totale de 11 miliarde euro (109,1 miliarde coroane suedeze - SEK) in primele noua luni ale anului in curs, in scadere usoara (-2,3%) fata de aceeasi perioada din 2015. Totodata, venitul operational s-a plasat la circa 497 milioane de euro (4,9 miliarde SEK). La finele lunii septembrie 2016, valoarea totala a portofoliului de contracte de constructii a ajuns la 13,2 miliarde euro (130,6 miliarde SEK).