RO EN
Coșul este gol

PORR Construct: Crestere de 70% a veniturilor din 2022, la 268 milioane de euro

Compania Porr Construct, subsidiara locala a grupului austriac de constructii PORR, a inregistrat o cifra de afaceri de 268,31 milioane de euro in 2022, dupa o crestere de 68,4% fata de nivelul de 162,25 milioane de euro din 2021. Compania este una dintre cele 7 piete europene de baza ale grupului, Romania avand o cota de 4,3% in rulajul anual al PORR.
In intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, unde sunt incluse operatiunile din Romania, Cehia si Slovacia, grupul PORR a raportat venituri totale de 653 milioane de euro, cu 19,2% fata de nivelul de 548 milioane de euro realizat in 2021. 
"Cresterea de 19,2% din regiunea ECE poate fi atribuita mai ales activitatii din Romania, unde au fost obtinute evolutii semnificative atat pe segmentul de constructii de cladiri, cat si pe cel de proiecte majore de infrastructura. Ca rezultat, intreaga regiune a obtinut rezultate exceptionale, indicatorul de profitabilitate operationala (EBIT) majorandu-se la 11,7 milioane de euro, la o marja mai mare cu 1,8%", se precizeaza in cel mai recent raport financiar publicat de grupul PORR.
La finele lunii decembrie 2022, in cele trei tari din ECE grupul PORR avea un portofoliu de contracte cu o valoare totala de 865 milioane de euro, in crestere cu 13,8% fata de nivelul inregistrat la finele anului 2021. Valoarea noilor contracte a cumulat 758 milioane de euro (+13,5%), cele mai mari fiind in sectorul de infrastructura din Romania. Comparativ cu anul 2020, sectorul de inginerie civila din ECE a crescut cu 35,2% ca portofoliu de proiecte, si cu 74% in ceea ce priveste noile contracte.
 
 
Proiecte de anvergura contractate in Romania
Astfel, in 2022 Porr Construct a contractat lucrari majore de inginerie civila in Romania, inclusiv contractul pentru extinderea Aeroportului Otopeni si a Portului Constanta. Alte contracte de anvergura vizeaza constructia centurii orasului Arad in Romania si Nova Paka, in Cehia, precum si modernizarea infrastructurii din Portul Constanta si a retelei de transport public din Resita. In primele luni din 2023, compania a obtinut contracte pentru executia mai multor proiecte de infrastructura, precum lucrarile la centurile din Zona Metropolitana Oradea (Osorhei, Santandrei si Nojorid) si continua lucrarile la Sectiunea 4 a Autostrazii Sibiu-Pitesti, cu o lungime de 9,86 km. Proiectul include si constructia a 12 poduri si pasaje, precum si a unor viaducte cu o lungime medie de 230 de metri. 
"In 2022, industria de constructii a fost, din nou, un important motor de crestere a economiei Romaniei, cu o crestere a volumului lucrarilor de 11,3%. In Cehia si Slovacia, pe de alta parte, activitatea s-a mentinut la un nivel similar celui din 2021. In toate cele 3 tari din regiune, volumul lucrarilor de inginerie civila a crescut la o dinamica superioara segmentului constructiilor de cladiri. Totodata, cu precadere in prima jumatate a anului trecut, cele trei tari s-au confruntat cu probleme legate de cresterea inflatiei, dar si cu efectele dependentei de Rusia a pietelor de energie si dificultatile din lanturile de aprovizionare, care au mentinut o stare de incertitudine. In perioada urmatoare, alaturi de cresterea costurilor de finantare, preturile majorate la energie vor continua sa afecteze activitatea de constructii din aceste tari. In ceea ce priveste cu precadere sectorul de constructii de cladiri, va creste semnificativ cererea provenita din domeniul reabilitarilor si eficientizarii energetice, iar Pactul verde european (EU Green Deal) va continua sa stimuleze aceasta evolutie", se mai precizeaza in documentul citat.
 
 
Subsidiara locala, printre cele mai performante din grup
In 2022, grupul austriac PORR a realizat o cifra de afaceri de 6,22 miliarde euro (+11,9%), cele mai semnificative cresteri fiind realizate de subsidiarele din Romania si Austria. Portofoliul total de contracte si comenzi a depasit 8,2 miliarde euro (+5,7%), in timp ce indicatorul de profitabilitate operationala (EBT) a crescut cu aproape 29%, la 110 milioane de euro, fiind putin peste nivelul din 2019, anterior pandemiei.
"Industria europeana de constructii a inceput anul 2022 promitator, evolutia fiind oprita brust de izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, care a generat cresteri semnificative ale preturilor energiei si materialelor de constructii. In pofida acestor fluctuatii, grupul PORR a reusit o performanta exceptionala in 2022, obtinand castiguri importante pe toate pietele-cheie", a declarat Karl-Heinz Strauss, CEO al PORR AG.
La finele anului trecut, compania austriaca avea, in total, 2circa 20.000 de angajati. 
Pentru 2023, conducerea grupului PORR estimeaza, pe baza portofoliului de contracte, cel putin mentinerea veniturilor la nivelul anului 2022, precum si o imbunatatire a rezultatului operational.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter