Prezent pe piata locala a constructiilor inca din anul 1997, grupul Nusco s-a implicat, de-a lungul timpului, inclusiv in operatiuni de dezvoltare imobiliara, fiecare proiect promovat la nivel national purtand amprenta calitatii specifice companiei italiene. Inca de la inceput, obiectivul de afaceri a fost constituit de crearea unor zone urbane importante, prin proiectarea si executia de cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale si parcuri comerciale perfect adaptate la paradigma imobiliara moderna. Urmarirea cu atentie a atingerii tintelor propuse si valorificarea oportunitatilor oferite au facut posibila consolidarea societatii Nusco Imobiliara ca unul dintre competitorii de referinta ai pietei din Romania. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea curenta, a fost invitat sa raspunda catorva intrebari directorul comercial al Nusco Imobiliara, Bogdan Iliescu.
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si ce fluctuatii estimati pe termen scurt?
- Pentru Nusco Imobiliara, anul 2023 a fost unul bun. Cererea pentru proiectele noastre a fost puternica. Am livrat catre clientii nostri 322 apartamente din totalul de 620 din prima faza a ansamblului de regenerare urbana Nusco City, iar la sfarsitul verii am lansat spre vanzare faza a doua a proiectului. La finalul lui 2023, reuseam, astfel, vanzarea unui procent de 30% din totalul de 828 de apartamente. Oferta a fost pe masura cererii puternice pentru produsul pe care noi il livram clientilor nostri. Preturile au inregistrat cresteri usoare, din cauza costului de constructie ridicat si a pachetului de masuri fiscale, care au afectat negativ piata de constructii si dezvoltare. Pentru 2024, preconizam o crestere de preturi de peste 5%, datorata, in principal, nivelului ridicat de calitate si tehnologie pe care il implementam in lucrarile noastre. Cat despre cerere, suntem convinsi ca atat timp cat noi livram produsele pe care clientii si le doresc, aceasta se va mentine solida si in continuare.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce provocari, respectiv oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Cum spuneam anterior, pentru noi 2023 a fost un an bun, lucru care ne-a oferit incredere sa mergem mai departe cu proiectele noastre si chiar sa "apasam pedala de acceleratie". Schimbarile la nivel economic si lipsa de predictibilitate din partea autoritatilor ne-au pus in dificultate pe parcursul anului, dar ritmul nostru mare de adaptabilitate ne-a ajutat mereu sa depasim aceste provocari. Piata de real estate din Bucuresti este in permanenta crestere si evolutie, iar acest lucru ne deschide, mereu, noi oportunitati.
- Nominalizati proiectele pe care aveti in pregatire si in constructie. In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- In acest moment, suntem in etapa de executie pentru cele sapte cladiri din faza a doua a proiectului Nusco City, unde bugetul de investitie depaseste 130 de milioane de euro. Totodata, in Nusco City suntem in procesul de concept si autorizare a unei unitati de invatamant, care va beneficia de ciclul complet de scolarizare, de la gradinita si pana la clasa a 12-a. Acest proiect este previzionat la o investitie de peste 15 milioane de euro.
In Nusco Home, proiectul de vile din zona Tunari, in vara acestui an vom livra catre noua comunitate primele 61 de vile. Odata cu aceste noi case vom finaliza aici si gradinita prevazuta in ansamblul rezidential inca din faza de proiect, unitate cu o capacitate de peste 160 de copii, precum si parcul din centrul ansamblului. Acesta reprezinta zona de socializare pentru comunitate, unde toti rezidentii vor beneficia de zone de joaca pentru copii, piscina de peste 210 mp, alaturi de alte activitati de recreere. Prima etapa din Nusco Homes are un buget de investitie de peste 24 milioane de euro.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Focusul pe termen mediu si lung este pe proiectul mixed-use Nusco City, unde dorim sa oferim orasului un cartier cu absolut toate facilitatile si unde clientii nostri beneficiaza deja de o calitate ridicata a vietii. Nusco City va avea, la final, toate componentele necesare: rezidential, office, comercial, invatamant, sanatate, ospitalitate si zone ample de agrement.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Situatia economica si contextul geopolitic au afectat si credem ca vor pune si pe viitor presiune pe piata imobiliara. Schimbarile succesive fiscale nu ne ajuta in procesul de predictibilitate pentru clienti nostri, avand in vedere ca toate proiectele rezidentiale mari au nevoie de doi ani, din momentul inceperii dezvoltarii si pana la livrarea catre clienti. Insa, subliniem ca prin relatia deschisa si transparenta pe care o avem cu toti clientii, impreuna cu gradul de adaptabilitate, reusim impreuna sa luam deciziile corecte, indiferent de provocarile pe care piata le aduce.