RO EN
Coșul este gol

JLL estimeaza tranzactii de 900 milioane euro pe piata de investitii imobiliare

Romania isi pastreaza avantajul competitiv in Europa Centrala si de Est din punct de vedere al preturilor activelor imobiliare, astfel ca, intr-un scenariu optimist, in acest an volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale – birouri, spatii industriale, logistice, hoteluri – ar putea sa fie comparabil cu cel din 2020, cand a inregistrat un nivel de circa 900 milioane de euro.
In prezent, pe piata locala, din estimarile noastre sunt in diverse stadii de negociere tranzactii cu o valoare totala de peste 400 de milioane de euro, avand ca obiect in special cladiri de birouri si proiecte de retail.
Deocamdata, in ciuda asteptarilor din piata, yieldurile pentru birouri si spatii logistice/industriale se mentin la acelasi nivel de un an, la 7%, respectiv 8%, in timp ce la retail yieldurile au crescut cu 25 puncte de baza la 7,25%.
”Romania ofera oportunitati foarte atragatoare in segmentul proprietatilor imobiliare comerciale din perspectiva preturilor. Nivelul yieldurilor se mentine mult peste cel inregistrat in perioada de varf anterioara, respectiv 2007, dar si mult peste cel consemnat in restul regiunii. Adaugand si ca nivelul chiriilor este in mare neschimbat de foarte multi ani (chiar si 10 in cazul birourilor), observam ca preturile pe metrul patrat pentru birouri, hale sau spatii de retail au crescut doar marginal in ultimii 5 ani (intre 0 si 10% cumulat) in contrast izbitor cu cresterile sustinute din zona de rezidentiala. Prin urmare, ne asteptam ca oportunitatea aceasta sa se reflecte in perioada urmatoare intr-un volum de tranzactionare mai mare desi, pe termen scurt, adica in 2021, investitiile nu vor depasi cel mai probabil nivelul din 2020”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Presiunea pe care ne asteptam sa o vedem pe yieldurile proprietatilor industriale, si potential pe birouri, in linie cu evolutiile regionale, depinde in mare masura de disponibilitatea finantarilor si a conditiilor de finantare, de evolutia indicatorilor macroeconomici, dar si de sustenabilitatea masurilor luate la nivel politic.
Investitorii au inca apetit pentru proprietati comerciale in Romania, incurajati de revenirea rapida a economiei
Piata de investitii imobiliare din Romania a totalizat in primul semestru 309 milioane de euro, cu aproape 22% mai mica fata de perioada similara a anului trecut. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pietei imobiliare a fost mai redus decat se astepta, astfel ca volumele investitionale s-au mentinut la niveluri „sanatoase” atat in 2020, cat si in prima jumatate a acestui an.
Tranzactii incepute in timpul pandemiei au fost inchise in primul semestru din 2021, demonstrand ca investitorii au inca apetit pentru proprietati comerciale in Romania, incurajati de revenirea rapida a economiei. Comparativ cu anul trecut, numarul tranzactiilor a crescut, in timp ce valoara medie a unei tranzactii a scazut la 21 milioane de euro.
Bucurestiul a continuat sa fie destinatia preferata a investitorilor, cumuland 69% din volumul total tranzactionat in primul semestru, urmat de Timisoara, Iasi si Oradea.
Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului a fost vanzarea cladirilor Campus 6.2 & 6.3 din zona Centru-Vest din Bucuresti, in care JLL a reprezentat vanzatorul Skanska.
Cele doua cladiri interconetate, au o suprafata totala de 38.000 mp si au fost achizitionate de compania austriaca S-Immo pentru aproximativ 97 milioane de euro.
Potrivit datelor publice, tranzactia a fost inchisa la un yield sub cel considerat prime in Romania, in special datorita particularitatilor proprietatii, respectiv prezenta unor chiriasi puternici si a unor contracte de inchiriere semnate pe termene foarte lungi.
O alta tranzactie notabila pe piata de birouri din Romania a fost vanzarea primei faze a proiectului The Light, localizat, de asemenea, in subpiata Centru-Vest din Bucuresti, de River Development catre Uniqa RE si achizitia Bucharest Financial Plaza, din centrul Capitalei, de catre Immofinanz de la BCR.
Restul tranzactiilor cu cladiri de birouri a implicat proiecte mai mici si orase secundare si tertiare din Romania.
Volumul tranzactiilor cu birouri a totalizat 197 milioane de euro in S1 2021.
Pe piata industriala si de logistica, vanzarea catre CTP a portofoliului Catalyst, constand in patru proprietati – 2 la Timisoara, una la Arad si una in Caransebes, a reprezentat cea mai mare tranzactie pe acest segment.
Alte trazactii majore cu proiecte industriale si de logistica au fost preluarea parcurilor Industrial Park West Arad si Industrial Park West Oradea de catre Globalworth de la Globalvision, vanzarea depozitului H.Essers din Oradea catre Connectronics si achizitia Solo Logistic Park din Iasi de catre fondul suedez de investitii, Oresa, care a marcat intrarea pe piata locala de real estate a unui nou investitor.
Activitatea pe acest segment al pietei este limitata de lipsa de produse disponibile la vanzare, in conditiile in care piata este dominata de jucatori strategici, care in foarte putine cazuri vor sa vanda.
Pe piata de retail, singura tranzactie semnificativa inchisa in primul semestru este vanzarea unui portofoliu de proiecte de tip big box in cateva orase tertiare din tara, cumparate de Praktiker Real Estate si Lidl de la Portico Invesment.
Capitalul local a reprezentat aproape 10% din totalul investitiilor, in timp ce investitorii straini au fost implicati in restul volumului, cei din Austria fiind de departe cei mai activi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter