Managementul corporatiei Hochtief - unul dintre cei mai importanti antreprenori internationali de constructii, a carui activitate este coordonata de concernul spaniol Grupo ACS - a dat publicitatii noi documente prin intermediul caruia indicatorii de performanta financiara si cei de perspectiva sunt prezentati in mod combinat. Potrivit unui raport oficial, conducerea Hochtief sustine ca antreprenorul de constructii isi continua trendul accelerat de dezvoltare si in trimestrul al doilea din anul fiscal in curs, cu avansuri semnificative inclusiv in ceea ce priveste cifra de afaceri si profitabilitatea, la nivelul primului semestru al lui 2017. „Am reusit, de asemenea, sa generam mai multe lichiditati, in contextul in care acesta este principalul nostru obiectiv strategic, remarcand si o consolidare a portofoliului de contracte si comenzi al grupului, fiind astfel bine pozitionati pentru a profita de oportunitatile pietei. Astfel, in primul semestru a.c., rata de crestere a profitului a avansat, cu profitul net nominal atingand pragul de 189 milioane de euro (+35%). Totodata, profitul net operational s-a plasat la 201 milioane de euro (+25%). Cifra de afaceri raportata a perioadei, de 11 miliarde euro, a demonstrat o majorare de +18%, circa 50% din aceasta rata de crestere avand natura organica si reflectand un bilant pozitiv, pe seama contributiei afacerilor UGL (o entitate afiliata in Australia, ce asigura servicii specifice, preluata de subsidiara noastra CIMIC la finele anului trecut). Insa, in afara acestor rezultate de exceptie, sporirea fluxului de lichiditati poate fi descrisa ca extraordinara. Am obtinut, astfel, un flux de numerar din activitati operationale in cuantum de 231 milioane de euro, comparativ cu numai 57 milioane de euro in prima jumatate a anului 2016, ceea ce reprezinta un salt de 288 milioane de euro de la o perioada la alta. Aceasta a fost o consecinta a orientarii grupului spre profiturile acoperite prin cash si spre imbunatatirea sustenabila a capitalului de lucru. Astfel, inclusiv investitiile (cheltuielile de capital) s-au majorat, gratie activitatii sporite a CIMIC in domeniul minier si al realizarii tunelurilor. De altfel, in ultimele 12 luni, am atins un flux liber de lichiditati provenit din operatiuni in valoare de 1,2 miliarde euro. In fine, dar nu in ultimul rand, la 30 iunie 2017, portofoliul de contracte al Hochtief, de 43 miliarde euro, a fost mai mare cu 12% decat in primul semestru din 2016, pe fondul impactului pozitiv al activitatii UGL, dar si ca urmare a conditiilor economice globale optime, respectiv ale pietei de antreprenoriat in constructii”, a declarat Marcelino Fernández Verdes, presedintele comitetului executiv si CEO al Hochtief.
Noile comenzi au o valoare optima, in crestere cu 4%
In ceea ce priveste ceilalti indicatori financiari, in semestrul intai din 2017 noile comenzi au avut o valoare optima, in crestere cu +4% fata de aceeasi perioada din 2016, pentru ca, la acest capitol, s-a mentinut o abordare bazata pe disciplina in ceea ce priveste managementul riscului. Cele mai recente proiecte atribuite Hochtief in aprilie-iunie a.c. includ, potrivit datelor companiei, o linie de metrou ce traverseaza portul Sydney - Australia (in valoare de 1,9 miliarde euro), un centru cultural in Hong Kong (China), de 300 milioane de euro, precum si un parteneriat public-privat (PPP), derulat la scara larga, ce prevede mai multe obiective de constructii realizate pentru Ministerul Sanatatii din Republica Federala Germania. Printre alte proiecte majore, conducerea grupului a mentionat ca Hochtief a fost selectata sa participe la reconstructia viaductului istoric Negrelli din Praga (Cehia) si la executia lucrarilor de extindere a doua autostrazi in SUA.
Pentru al doilea semestru a.c., managerii companiei au identificat diverse proiecte relevante, la care pot participa, in valoare de 75 miliarde euro, acestea fiind deja anuntate sau aflandu-se in expectativa pe pietele din America de Nord, Asia-Pacific si Europa. Pe termen mediu, incepand cu 2018, au fost identificate, de asemenea, proiecte cu o valoare totala de 380 miliarde euro.
„Prezenta noastra globala, combinata cu o balanta financiara bine consolidata, permite ca Hochtief sa aiba o pozitie cu totul privilegiata pentru a profita de avantajele oportunitatilor de crestere, atat organica, dar mai ales strategica, pe diverse piete regionale, cu beneficii indubitabile pentru actionari. La nivelul intregului an in curs, ne asteptam ca profitul operational net sa se situeze intr-o marja cuprinsa intre 410 milioane de euro si 450 de milioane de euro. Aceasta ar corespunde unei cresteri cuprinse intre 13% si 25% fata de 2016, cu toate diviziile care sa aduca o contributie pozitiva la rezultatul respectiv”, a concluzionat Marcelino Fernández Verdes.
***
Corporatia Hochtief este reprezentata in tara noastra de o subsidiara, care face parte din liderii pietei nationale a antreprenorilor de constructii, dar ale carei rezultate financiare au fost afectate, cu precadere in anii 2012-2013, de efectele recesiunii, precum si de anumite masuri de restructurare luate in acele momente de Grupo ACS fata de Hochtief AG. Astfel, de la un rulaj de 117,8 milioane de lei in 2012 (-6%), subsidiara Hochtief din Romania a raportat in 2013 o scadere drastica a indicatorului respectiv, la numai 31,27 milioane de lei (circa 7 milioane de euro), in contextul unei pierderi nete de 9,23 milioane de lei. Datele oficiale recente, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, confirma insa faptul ca filiala din Romania a Hochtief Solutions AG Essen a continuat sa consemneze fluctuatii in ultimii ani si a raportat, pentru 2015, o cifra de afaceri de 88,41 milioane de lei (dar si o pierdere neta de circa 11,6 milioane de lei). Totodata, la nivelul lui 2016, pe fondul unor grave probleme privind volumul lucrarilor de constructii din tara noastra, Hochtief Infrastructure GmbH Essen - Sucursala Bucuresti a ramas in medie cu 20 de angajati (de la 43 de persoane in anul anterior) si a realizat o cifra neta de afaceri de numai 3,8 milioane de lei, in contextul in care pierderea neta s-a cifrat la circa 6,2 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.hochtief.de