Managementul corporatiei Hochtief - unul dintre cei mai importanti antreprenori internationali de constructii, a carui activitate este coordonata de concernul spaniol Grupo ACS – a dat publicitatii noi documente prin intermediul caruia indicatorii de performanta financiara si cei de perspectiva sunt prezentati in mod combinat. Potrivit unui raport oficial, conducerea Hochtief sustine ca antreprenorul de constructii si-a continuat trendul accelerat de dezvoltare si in trimestrul al treilea din anul fiscal in curs, cu avansuri semnificative mai ales in ceea ce priveste cifra de afaceri, profitabilitatea si portofoliul de comenzi, la nivelul primelor noua luni ale lui 2019. „Am reusit, de asemenea, sa generam mai multe lichiditati nete din activitati operationale, in contextul in care acesta continua sa fie principalul nostru obiectiv strategic (profitabilitate sustinuta de cash), remarcand si o consolidare a portofoliului de contracte si comenzi al grupului, astfel incat suntem bine pozitionati pentru a profita de oportunitatile pietei. In consecinta, in primele trei trimestre a.c., rata de crestere a profitului a avansat, cu profitul net nominal atingand pragul de 456 milioane de euro (+13%). Totodata, profitul net operational s-a plasat la 478 milioane de euro (+29%). Cifra de afaceri raportata a perioadei, de 18,8 miliarde euro, a reflectat o majorare de +5%, pe baze ajustate, cu o contributie in crestere a sectiei de management al constructiiilor. Pentru prima data in istoria sa comuna cu ACS, Hochtief are actualmente un portofoliu de comenzi ce a depasit, ca valoare, pragul de 50 miliarde euro, ceea ce ne face sa fim foarte optimisti pentru viitor. Insa, in afara acestor rezultate de exceptie, sporirea fluxului de lichiditati poate fi descrisa ca extraordinara. Am obtinut, astfel, un flux de numerar din activitati operationale in cuantum de 595 milioane de euro, ceea ce reprezinta un salt de 460 milioane de euro de la o perioada la alta. Aceasta a fost o consecinta a orientarii grupului spre profiturile acoperite prin cash si spre imbunatatirea sustenabila a capitalului de lucru. Astfel, inclusiv investitiile (cheltuielile de capital) s-au majorat, gratie activitatii sporite in domeniul minier si al realizarii tunelurilor. De altfel, in ultimele 12 luni, am atins un flux liber de lichiditati provenit din operatiuni in valoare de 1,5 miliarde euro”, a declarat Marcelino Fernández Verdes, presedintele comitetului executiv si CEO al Hochtief.
Noile comenzi au o valoare optima, in crestere cu 10%
In ceea ce priveste ceilalti indicatori financiari, in primele noua luni din 2019 noile comenzi au avut o valoare optima, in crestere cu +10% fata de aceeasi perioada din 2018, pana la 21,6 miliarde euro. Pentru ultima parte a anului in curs, precum si pe termen mediu, managerii companiei au identificat diverse proiecte relevante, la care pot participa, in valoare de 530 miliarde euro, acestea fiind deja anuntate sau aflandu-se in expectativa pe pietele din America de Nord, Asia-Pacific si Europa. De asemenea, in domeniul parteneriatului public-privat, unde corporatia are un avantaj competitiv deosebit, au fost identificate, de asemenea, proiecte cu o valoare totala de 230 miliarde euro.
„Prezenta noastra globala, combinata cu o balanta financiara bine consolidata, permite ca Hochtief sa aiba o pozitie cu totul privilegiata pentru a profita de avantajele oportunitatilor de crestere, atat organica, dar mai ales strategica, pe diverse piete regionale, cu beneficii indubitabile pentru actionari. La nivelul intregului an in curs, ne asteptam ca profitul operational net sa se situeze intr-o marja cuprinsa intre 640 milioane de euro si 680 de milioane de euro. Aceasta ar corespunde unei cresteri cuprinse intre 22% si 30% fata de 2018, cand s-au raportat 523 milioane de euro la acest indicator, cu toate diviziile care sa aduca o contributie pozitiva la rezultatul respectiv”, a concluzionat Marcelino Fernández Verdes. Informatii suplimentare, la www.hochtief.de