Cele mai grav afectate de criza generată de pandemia de coronavirus sunt companiile exportatoare, cum sunt producătorii de tâmplărie termoizolantă, care, in acest moment, și-au pierdut piața externă, spune Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).
"Efectele crizei sunt percepute diferit de diversele segmente ale pieței de construcții. Firmele de constructii sunt mai putin afectate. Se respecta recomandarile stabilite la nivel national, iar lucrul in aer liber de data aceasta favorizeaza lucratorii. Remarcam, totusi, atmosfera generala creata, exista preocupare si oarece ingrijorare. Producatorii, transportatorii, importatorii si distribuitorii de materiale de constructii sunt mai afectati, mai ales cei care depind de importuri", spune Adriana Iftime.
Reprezentanta FPSC estimează că o criză economică în urma pandemiei este iminentă, dar aceasta poate reprezenta o șansă imensă pentru sectorul construcțiilor, care ar beneficia de investiții.
"Cred ca pentru sectorul constructiilor exista o sansa imensa. Promovarea si sustinerea masiva a investitiilor ar putea contracara si atenua criza economica. Promovarea proiectelor de infrastructura, spitale regionale, retele de alimentare cu apa si canalizare in mediul rural si urban (inca avem circa un sfert din populatie cu WC-uri in curte) etc. Istoria ne arata ca alte tari mari au iesit din crize prin investitii in infrastructura. Este important ca Guvernul sa constientizeze asta si, in paralel cu masuri anticriza epidemiologica, sa promoveze si masuri anticriza economica", a mai spus Adriana Iftime.
In incheierea mesajului sau, Adriana Iftime face apel la solidaritate, calm si disciplina.
"Indiferent cat de mari sunt incercarile la care suntem supusi trebuie sa ramanem impreuna, uniti si sa abordam solutii de rezolvare cu calm, cu multa disciplina, departe de isteria ce se observa uneori in spatiul public, mai ales dinspre micul ecran. Politicienii trebuie sa tina seama de propunerile mediului de afaceri, sa discutam impreuna solutii, cu alte cuvinte cuvantul de ordine sa fie «impreuna». Federatia este in contact permanent cu membrii sai pentru a culege informatii reale la care sa ne raportam", subliniaza Adriana Iftime.