Subsidiara autohtona a companiei Danya Cebus, ce face parte din cel mai mare concern de constructii din Israel - Africa Israel Investments Ltd - abordeaza, in regim de antrepriza generala, diverse proiecte rezidentiale, comerciale sau de birouri. In 2013, Danya Cebus Rom a adjudecat cele mai multe contracte prin participarea la licitatii, marja de concretizare a acestora, in raport cu numarul ofertelor transmise, fiind de aproximativ 50%.
Interviu cu Mintzer Shlomi, director general al Danya Cebus Rom.
- In ce proiecte este implicata compania in prezent?
- In momentul de fata, pe plan autohton avem in executie doua cladiri de birouri, doua imobile rezidentiale si un centru comercial. In ceea ce priveste constructia de birouri, derulam doua contracte cu dezvoltatorii AFI Europe Romania, pentru care edificam imobilele AFI Office 2 si AFI Office 3, ce fac parte din centrul de afaceri AFI Business Park. Ambele cladiri, amplasate pe Bulevardul Vasile Milea nr. 4, din Capitala, au cate 12 niveluri (P+M+10E), una dintre acestea fiind in etapa de executie a structurii de rezistenta (finalizarea este prevazuta pentru luna martie 2014), in timp ce la cealalta am inceput excavarea, mai ales ca obiectivul trebuie predat in toamna anului viitor. Valoarea insumata a celor doua contracte se situeaza la 17 milioane de euro. In domeniul comercial realizam centrul AFI Ploiesti Mall, situat pe strada Calomfirescu nr. 2, in prezent programand faza de executie a finisajelor si amenajarilor interioare, in conditiile in care inaugurarea este prevazuta pentru luna octombrie a.c. Proiectul, al carui beneficiar este compania Veroskip Trading (Bucuresti), are o valoare de 35 milioane de euro. Din sectorul rezidential fac parte celelalte doua lucrari pe care le efectuam, respectiv ansamblurile Tagor (P+11E, din Arad) si City Point (S+P+7E, in Bucuresti). Proiectul din Arad, aflat in stadiul de executie a fundatiei, apartine firmei Hyperion Holdings, avand o valoare de 4,2 milioane de euro, iar cel din Capitala - unde realizam pilotii in prezent - este dezvoltat de Aviatiei Nord Real Estate Development si insumeaza 2,3 milioane de euro.
- Descrieti strategia aplicata in perioada recesiunii.
- Avand in vedere ca in acest interval am aplicat o serie de masuri de reorganizare, pastrand nucleul de baza pentru optimizarea proceselor interne, activitatea companiei noastre in timpul recesiunii s-a inscris pe un trend ce nu s-a caracterizat prin fluctuatii majore. Mai mult, consideram ca perioada respectiva a fost depasita, in viitor fiind estimata o imbunatatire a activitatii si situatiei societatii. Daca ne raportam la nivelul incasarilor, in conditiile in care cifra de afaceri din 2012 a insumat 15 milioane de euro, pentru anul in curs estimam venituri de circa 35 milioane de euro.
- Care a fost situatia pietei de profil si in ce directie se indreapta?
- Pe fondul aparitiei primelor semne ale crizei economice, la nivel autohton situatia pietei de constructii s-a degradat in ritm accelerat inca de la sfarsitul anului 2008, iar efectele se vor extinde pana in 2016, cand se estimeaza aparitia unor imbunatatiri. Referitor la investitori, acestia sunt mult mai prudenti in privinta costurilor, analizand temeinic ofertele inainte de implementarea proiectelor. In ceea ce ne priveste, in viitorul apropiat planuim sa efectuam o serie de investitii in echipamente si avem in vedere posibile asocieri pentru contractarea proiectelor, nefiind exclusa chiar extinderea activitatii in alte state.