Piata imobiliara a crescut in 2017, iar segmentul de spatii industriale si logistice a fost printre cele mai performante. In acest context, dezvoltatorul de centre logistice si industriale CTP, lider al pietei de profil in Romania si Europa Centrala si de Est, are in derulare mai multe proiecte de investitii, obiectivul companiei fiind de a ajunge la un portofoliu de un milion de metri patrati de spatii industriale pana la finele acestui an. In prezent, CTP detine la nivel national peste 700.000 mp inchiriabili, spatii situate in zece orase: Arad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Deva, Ineu, Pitesti, Salonta, Sibiu, Timisoara si Turda. Recent, CTP a castigat premiile Industrial project of the year si Warehouse developer of the year in cadrul Galei Europa Property SEE Real Estate Awards 2018, ceremonie ce a avut loc la 19 aprilie 2018. Dezvoltatorul a primit distinctia pentru cel mai bun proiect industrial pentru CTPark Bucharest West, proiectat sa devina cel mai mare parc logistic si industrial din Europa de Est, cu o suprafata construita ce va depasi 700.000 mp pana in 2020.
Interviu cu Iuliana Busca (38 de ani), Commercial & Business Development Manager la CTP Romania, manager cu o experienta de 14 ani in banking si management.
- Ce perspective sunt pe piata dezvoltarilor logistice in 2018?
- Cererea de inchiriere este tot mai mare, exista multe proiecte incepute anul trecut, care au termenul de livrare in acest an si, in acelasi timp, am demarat constructii noi. Asadar, pentru 2018 estimam ca piata va continua sa creasca, odata cu dezvoltarea industriala. Comertul electronic, sectorul FMCG, domeniul electro-IT si companiile de logistica sunt principalele motoare ce au determinat cresterea cererii de inchiriere de spatii logistice in 2017 si consideram ca aceasta situatie se va mentine si in 2018. Rata de neocupare este la un nivel destul de scazut raportat la intreaga piata, asadar este normal sa avem o nevoie semnificativa de spatii noi.
- Ce proiecte aveti in derulare, in acest moment?
- In 2018 ne vom continua cresterea accelerata si vom construi intr-un ritm chiar mai rapid decat in 2017. Pana la finele anului ne-am propus ca portofoliul national al CTP sa depaseasca un milion de metri patrati. In prezent, avem in constructie sase obiective, cu o suprafata totala de 305.000 mp. Astfel, in vara acestui an vom definitiva o cladire de 50.000 mp in cadrul CTPark Bucharest si un depozit de 9.000 mp in CTPark Timisoara. Totodata, in cadrul CTPark Bucharest West sunt in constructie mai multe spatii industriale care vor ocupa, in total, 175.000 mp si vor fi livrate, in etape, pana la sfarsitul acestui an. In ultimul trimestru din 2018 vom mai finaliza lucrarile pentru 11.000 mp in CTPark Bucharest Chitila, pentru trei depozite cu o suprafata totala de circa 30.000 mp in CTPark Cluj II, precum si pentru alte doua depozite, cu o suprafata inchiriabila totala de circa 30.000 mp, in CTPark Pitesti. Lucrarile de constructie a parcului logistic CTPark Cluj II, situat in localitatea Floresti, in apropierea municipiului Cluj-Napoca, au inceput recent, la jumatatea lunii aprilie 2018. Proiectul va fi realizat in trei etape, cu livrarea integrala programata pentru luna decembrie 2018. Acesta este cel de-al doilea parc logistic si industrial detinut de CTP in judetul Cluj, dupa CTPark Cluj I. Prima etapa de constructie a CTPark Cluj II se va incheia in august 2018 si va consta in construirea a aproximativ 8.000 mp, deja inchiriati de unul unul dintre clientii nostri strategici. Cea de-a doua faza se va finaliza in octombrie 2018, cand vor fi livrati circa 11.000 mp, spatiu disponibil pentru inchiriere. Cea de-a treia si ultima faza va fi construita pana la sfarsitul anului in curs si va consta extinderea halei din etapa a doua cu o suprafata suplimentara de 11.000 mp, spatiu de asemenea disponibil pentru viitori chiriasi.
- Care sunt obiectivele companiei pe termen scurt si mediu?
- In urmatoarea perioada, strategia de dezvoltare a CTP vizeaza atingerea unei suprafete inchiriabile totale de 1,5 milioane mp, la nivel national, pana in 2019. Consideram ca este un obiectiv realist, daca tinem cont de tendinta ascendenta a pietei si lucrarile pe care le derulam in prezent. Cresterea se va face, in principal, pe baza cererii venite din partea clientilor nostri existenti, alaturi de care am construit parteneriate solide de-a lungul timpului. Vom continua sa investim si in CTPark Bucharest West, proiectat sa devina cel mai mare parc industrial din Europa de Est si cu cel mai accelerat ritm de crestere din Romania. La ora actuala, suprafata construita este de 227.000 mp si planificam ca, in urmatorii ani, sa ajungem la o suprafata construita de peste un milion de metri patrati. In afara dezvoltarilor pe care le-am mentionat, avem planificate si noi proiecte, dar le vom comunica in momentul in care vor fi definitivate toate detaliile.
- Cum influenteaza cresterea comertului online dezvoltarea de centre logistice in Romania?
- Comertul electronic este un factor extrem de important in stimularea cresterii cererii de inchiriere de spatii logistice si industriale. Este un segment extrem de dinamic, care se afla in plina ascensiune, asadar este firesc ca afacerile din acest domeniu sa se extinda si sa aiba nevoie de spatii de depozitare. In zona de online, cererile de spatii logistice vin in primul rand de la clientii existenti, iar dezvoltarea are loc atat pe segmentul de depozitare, cat si pe cel de e-commerce. Estimam ca in jur de 20% din totalul cererilor de spatii industriale si logistice vine din zona online, iar acest procent va creste, probabil, in perioada urmatoare.
- Cum estimati ca se va dezvolta piata spatiilor industriale/ logistice in perioada urmatoare?
- Piata spatiilor industriale si logistice este intr-un proces de crestere care va continua si in 2018. Motivele care stau la baza extinderii CTP pe piata romaneasca sunt viziunea globala de crestere a companiei noastre, dar si climatul local, care este propice dezvoltarii accelerate pe acest segment. Romania este o piata emergenta care a inregistrat in ultimii ani o cerere tot mai accentuata pe segmentul inchirierii de spatii logistice si industriale. Printre alte avantaje importante ale pietei locale, fata de alte tari din regiune, se afla si: mediul de afaceri dinamic si bine functional, barierele mici de intrare pentru noii investitori, dar si o populatie multilingva, cu un nivel ridicat de educatie si creativitate.